İÇİNDEKİLER
Panik Atak Nedir? – Panik Atak Belirtileri-Panik Atak Tedavisi Var Mı?
%75 gibi yüksek bir oranda kadınlarda görülen, yoğun korku nöbetleri ile kendini gösteren panik atak mutlaka tedavi edilmesi gereken ciddi bir rahatsızlıktır.
Panik atak (PA) aniden, herhangi bir yerde ortaya çıkan şiddetli korku endişe nöbetidir. Aniden başlar.
Hızlı bir şekilde (10 dakika veya daha kısa bir sürede) tepe noktasına ulaşır. Yaklaşık 10-15 dakika sürer, ancak bazen 1-2 dakika bazen de bir saatten uzun sürebilir.
PA hastalıklarının %75’ini kadınlar oluşturmaktadır. Kadınlarda yüzde 2.1 erkeklerde yüzde 0.6 oranında görülmektedir. Panik atak ölüm korkusu yaşatan bir nöbettir. Başlama yaşı geç ergenlik ve 20’li yaşlar olmakla birlikte 25-45 yaş aralığında daha sık rastlanmaktadır.
Panik atak yaşayan kişi sadece yoğun endişe hissetmez. Aynı zamanda sanki kalp krizi gibi aniden gelişen bir hastalık yaşıyormuşçasına fiziksel tepkiler hisseder.
Sıklıkla; kalp çarpıntısı, nefes darlığı, soluğun kesilmesi, terleme, titreme, göğüs ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, üşüme veya ateş basması, el ve/ veya ayakta uyuşma görülür. Ayrıca, çevresine veya kendisine yabancılaşma, kontrol kaybı hissetme, ölüm korku da fiziksel belirtilere eşlik eder. Bahsi geçen belirtilerden en az dört tanesinin varlığı bize panik atağı düşündürür.
Fiziksel bazı hastalıklar panik atağa neden olabilir.
Örneğin; kansızlık, troid hastalıkları, kan şekeri düşmesi, şeker hastalığı, yüksek tansiyon v.b. fiziksel nedenler dışında genetik nedenler; beyin kimyasındaki değişimler, yaşanılan olumsuz travmalar ve sağlık sorunları. Kişinin hayatındaki önemli değişimler de panik atağı tetikleyebilir. Örneğin; kişinin işini değiştirmesi, boşanması ve / veya sevdiği bir insandan ayrılması, uzun yıllardan beri kaldığı evini değiştirmesi bir anda panik atağın ortaya çıkmasına neden olabilir.
Panik atak hastalıklarının çoğunda ek bir psikiyatrik bozukluk bulunmaktadır. Hastaların yarısından çoğunda depresyon görülmektedir. Hastaların yüzde 12’sinde intihar girişimi ve yüksek oranlarda intihar düşünceleri bulunmuştur.
Panik atak yaşayan kişiler sık acil başvuruları nedeniyle hem duygusal hem de ekonomik yönden yıpranırlar. Yaşamlarındaki diğer insanlar ile ilişkileri bozulur, işlerini ve eğitimlerini aksatabilirler.
Hastalar ilk ataklarını unutmazlar. Oldukça dehşet verici bu atak nedeniyle atak nerede olduysa o ortamdan veya benzeri ortamlardan kaçınırlar. Örneğin; metroda olduysa metroda, kapalı kalabalık ortamlarla bulunmazlar. Uykuda yaşadıysa uyumak istemezler ve uyku bozuklukları ortaya çıkar.
Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir?
Tedavide öncelikle herhangi bir fiziksel hastalığın panik atak belirtilerine yol açıp açmadığı saptanmalıdır. Unutulmamalıdır ki; fiziksel ve ruhsal bir neden birlikte olabilir. Tedavide; hem atak sırasında hem de atak endişesi esnasında kullanabileceği ilaçların yanı sıra, tekrarlamasını engelleyen tedavi edici ilaçlar kullanılır.
İlaç tedavisinin yanında kişinin hayatında olan ve atağı tetikleyen durumların araştırılması sorunun çözümü için oldukça faydalı olmaktadır.
Panik atak, ruhumuzda bazı şeylerin ters gittiğini gösteren bir sinyaldir. Bu ters giden durumların farkına varılması ve çözümlenmesinin tedaviye faydası büyüktür.