ADVERTISEMENT
Doktor Blog
  • GÜNDEM
  • SAĞLIKLI YAŞAM
  • KADIN SAĞLIĞI
  • ERKEK SAĞLIĞI
  • İLETİŞİM
No Result
View All Result
Doktor Blog - Doktorundan yazılar
No Result
View All Result

Normal Doğum mu? Sezaryen mı olmalı? – Avantaj Ve Dezavantajları

normal dogum mu sezaryen dogum mı olmalı

İÇİNDEKİLER

  • Normal Doğum mu Sezaryen mı olmalı?
      • Related Posts
      • Kaygı Nedir? – Kaygı Çeşitleri Neler?
      • Kanal Tedavisi (Endodonti) Hakkında Merak Edilenler
      • Varis nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?
      • COVID-19 ve ÇOCUKLAR
      • Vajinal doğumun avantajları
      • Vajinal Doğum Ve Sezaryen Doğum Arasındaki Farklılıklar
      • Planlı sezaryenin avantajları
      • Planlı sezaryenin dezavantajları

Normal Doğum mu Sezaryen mı olmalı?

Hamilelikte anne adayları çok farklı duyguları bir arada yaşarlar. Çiftler duygusal karışıklıklardan sıyrılıp hastanede bebeklerine kavuşacakları anı ve doğumda bebeği kucaklarına alacakları dakikaları sabırsızlıkla beklerken, doğum, hayatta unutulmayacak anlardan birisi olarak yaşanmaktadır.

Related Posts

Kaygı Nedir? – Kaygı Çeşitleri Neler?

Kanal Tedavisi (Endodonti) Hakkında Merak Edilenler

Varis nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?

COVID-19 ve ÇOCUKLAR

Anne ve baba adaylarının gebelik  boyunca en çok kararsız kaldıkları kafalarında karışıklığa neden olan konu doğum şeklidir. Normal doğum sezaryenden , sezaryen de normal doğumdan üstün değildir. Her iki doğum şeklinin birbirine ait avantaj ve dezavantajları vardır. Doğum şekline karar verirken anne adayının tüm koşulları ihmal edilmeden göz önüne alınarak karar verilmelidir.

Vajinal doğumun avantajları

Bu doğum yapmanın doğal yoludur. Vücudunuz herhangi bir tıbbi müdahale olmadan vajinal yolla doğum yapmak üzere programlanmıştır. Doğum rahim ağzının açılmasıyla başlar ve yeni doğan bebekle biter.

Kadınlar vajinal doğum sonrası güçlenme ve bir şeyi başarmış olma hissi duyarlar. Çocuk doğurma deneyimine aktif olarak katılırlar.

Vajinal doğum sonrası hastane yatışının daha kısa olması. (Doğum sonrası 24 ile 48 saat hastanede kalırsınız).

Vajinal doğum ile daha hızlı iyileşir ve daha az doğum sonrası ağrınız olur.

Bebeğinizin TTN (yenidoğan bebeğin akciğerlerinden su atılamaması) dahil belli bazı solunum problemleri olma olasılığı daha azdır. TTN ciddi bir serum değildir ve tedaviyle 2 ile 7 gün arasında temizlenir. Prematüre bebeklerde ve sezaryen ile normal zamanında doğan bebeklerde daha çok görülür.

Doğum kanalından geçerken oluşan basınç bebeğin akciğerlerindeki bu ekstra sıvının sıkışarak dışarı çıkmasına yardımcı olur. Ayrıca doğal doğum akciğerlerden sıvıları temizleyen epinefrin hormonunu salgılanmasını tetikler.

Vajinal olarak doğan bebeklerde ilerleyen yaşlarda astım, yiyecek alerjileri ve laktoz intoleransı görülme ihtimalinin daha az olduğu bildirilmektedir. Bunu nedeni doğum kanalından geçerken bebeğin yararlı bakterilere maruz kalması olabilir.

Vajinal Doğum Ve Sezaryen Doğum Arasındaki Farklılıklar

  • Ikinci ve sonraki hamileliklerde, doğum daha kısa sürebilir ve daha hızlı ilerleyebilir.
  • Vajinal olarak doğum yapan anneler sezaryen yapanlara göre daha çabuk ve daha etkili şekilde emzirebilirler.
  • Vajinal doğum sonrası hemen temas kuracağınız için bebeğinizle bağlantı kurmak daha kolay olabilir.
  • Vajinal doğumda daha az kanama, kan pıhtısı ve iç organ hasarı riskiniz olur.
  • Vajinal doğumun dezavantajları
  • Doğum korkusu bazı kadınlar için anksiyete ve duygusal çalkantıya neden olabilir.
  • Vajinal doğumların çoğu riskli olmasa da doğum sırasında annede kanama dahi beklenmedik komplikasyonlar oluşabilir.
  • Vajinal  doğumda perinede yırtık riskiniz olur. Bu durum, hafif yırtıklardan kalın bağırsağa kadar giden dördüncü derece yırtıklara kadar değişebilir. Bu iyileşme sürenizi uzatabilir.
  • Doğum sırasında kordon dolanması ya da başka problemler nedeniyle bebeğinizin oksijensiz kalma riski vardır.
  • Bebeğiniz doğum kanalından geçerken morarma, şişlik ve nadir durumlarda kemik kırıkları dahil fiziksel travma yaşayabilir. Fiziksel travma riski yardımlı vajinal doğumlarda artar (forseps ya da vakum kullanımı).
  • Vajinal doğumlar doğum sonrası rahim, idrar torbası sarkması, idrar kaçırma ihtimalini artırabilir.
  • Çok nadir durumlarda, rahim dönmesi oluşabilir. Bu rahminizi üst kısmının içinin dışına çıktığında görülen yaşamı tehdit edici bir komplikasyondur. Hemen tedavi edilmezse, ciddi kanamaya ve şoka annenin ölümüne yol açabilir.
  • Yırtığınız varsa ya da epizyotomi yapılmışsa, bebeğinizin doğumunu takip eden üç ay içinde cinsel ilişki sırasında acı hissedebilirsiniz.
  • Bazen doğum sırasında kuyruk kemiğinizi incitebilirsiniz. Bu yaralanmalara sık rastlanılmaz ancak dar ya da farklı bir pelvisiniz varsa ve büyük bir bebek doğuruyorsanız zedelenme, kemik çıkması ya da kırılması daha olasıdır.
  • Vajinal doğum yapan kadınlarda üriner intontinans (idrarını tutamama) oranı sezaryen yapan kadınlara göre daha yüksektir. Yardımla vajinal doğum yapmak, uzun süren ıkınma aşaması ve büyük bir bebek doğurma riskinizi arttırır.

Planlı sezaryenin avantajları

Planlı sezaryen kadınlar için daha rahat olabilir. Çünkü  bebeğin doğum tarihi genelde önceden programlanır, annenin doğum ile ilgili daha az stresi ve endişesi olur.

Kadınlar bebeklerin ne zaman doğacaklarını bildikleri için kendilerini daha kontrollü hissederler ve işten izinlerini, bebeğin odasını vb. Daha iyi planlayabilirler.

Planlı sezaryen ile post term ( doğumun normalden geç olduğu ) hamilelikten kaçınabilirsiniz. Sezaryen ameliyatların çoğu normalde hamileliğin 39 ya da 40, haftasında planlanır.

Vajinal doğum ve planlanmamış sezaryen ile karşılaşıldığında, planlı sezaryen ameliyatlarında daha az doğum sonu kanama riski vardır. Postpartum (doğum sonrası) kanamasının en sık görülen nedeni olan uterus atonisi (uterus/rahim bebek ve plasenta çıktıktan sonra normal şekilde kasılarak büzülmez) planlı sezaryende en aza indirgenir.

Acil sezaryen ile kıyasla, planlı bir sezaryenin biraz daha düşük komplikasyon riski vardır; örneğin enfeksiyon, karın içi organlara kazayla yaralanması, bebekte kesin ve anestezi ile ilgili problemler gibi.

Cinsel yollardan bulaşan bir hastalığınız ya da bir enfeksiyonunuz varsa (örneğin, herpes, HIV, hepatit ve HPV) bebeğinizi enfekte etme riskinizi sezaryen ile büyük oranda azalır.

Vajinal doğumda oluşan şişlik ya da berelenme gibi doğum travmalarına yönelik daha düşük riskiniz olur.

Pelvik taban yaralanması riskiniz daha düşük olabilir. Planlı sezaryen ile doğum yapan kadınlarda doğumu takip eden haftalarda daha az idrar inkontinansı (idrar tutamama) görülmektedir. Ancak doğumdan iki ve beş yıl sonra iki grup arasında herhangi bir fark yoktur.

Planlı sezaryenin dezavantajları

Sezaryen cerrahi riskler ve anestezi kaynaklı komplikasyonları olan büyük bir karın ameliyattıdır. Anestezinin yan etkileri, şiddetli baş ağrısı, bulantı ve kusma olabilir.

Planlı sezaryen ameliyatı olan kadınlar, vajinal doğum yapanlara göre hastanede daha uzun kalırlar ve doğum sonrası iyileşme süreleri daha uzun olur.

 

Planlı bir sezaryen doğumda, tahmin edilen doğum yapma tarihiniz doğru değilse olası bir erken (preterm) doğum ile karşı karşıya kalırsınız.

Komplike bir sezaryen ameliyatında cerrahın kaza ile bağırsaklarınızı ya da mesanenizi kesme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Vajinal doğuma göre sezaryende daha fazla kan kaybedersiniz. Sezaryen olan kadınların yüzde iki ile üçü kan verilmesine ihtiyaç duyar. Sezaryen ameliyatında yaklaşık 1.000 ml (ya da 1 litre) kan kaybedersiniz.

Sezaryen sonrası bağırsak fonksiyonlarınızda azalma olabilir.

Sezaryen ile dünyaya gelen bebeklerde solunum ile ilgili problemlere daha çok rastlanır.

Bazı araştırmalar bebek ölümlerinin (bebeğinizin hayatının ilk 28 gününde ölmesi) planlı sezaryende, vajinal doğuma göre daha yüksek olduğuna işaret etmektedir.

Kalabalık bir aile düşünüyorsanız, planlı sezaryene karar vermeden daha fazla düşünmek isteyebilirsiniz. Bir ya da daha fazla sezaryen ameliyatlarından sonra, gelecekteki hamileliklerde plasenta plevia (plasentanız rahminizde aşağıda oluşur ve rahim ağzının girişini kısmen ya da tamamen kapatır) ve plasenta akreata (Plasenta rahim duvarına çok derin şekilde tutunur) oluşma riskiniz artar.

Daha önce sezaryen ameliyatı geçirmeniz rahim yırtılması riskini arttırır (genelde sezaryen esinin tarafından oluşan rahim duvarındaki bir yırtık).

Emzirmek sezaryen doğum sonrası daha güçtür. Kadınlar ameliyat sonrası rahatsız durumdadır ve bebekle hemen temas kuramayabilir.

Bazen doktorun neşteri sezaryen sırasında bebeğe ulaşabilir. Böyle bir durumda olan kesiler çoğunlukla çok küçüktür.

İsteğe bağlı sezaryen vajinal doğuma göre daha pahalıdır.

Tags: (pretermastımepinefrin hormonunuhepatitherpeshıvhpvidrar tutamamainkontinansılaktoz intoleransıNormal Doğum mu Sezaryen mı olmalı?peleviaPelvik tabanPlanlı sezaryenin avantajlarıPlanlı sezaryenin dezavantajlarıpleviapost termPostpartumsezaryan doğumsezaryen doğum acısı ne kadar sürersezaryen doğum avantajlarısezaryen doğum makalesezaryen doğum nedirsezaryen doğum sonrasısezeryan mı normal doğum mu korkuyorum normal doğum mu sezeryan mısezeryan sonrası vajinal doğum nedirttnuterusuterus atonisivajinal doğumvajinal doğum evrelerivajinal doğum kontrol yöntemivajinal doğum nedirvajinal doğum sonrası fundus masajıVajinal Doğum Ve Sezaryen Doğum Arasındaki Farklılıklarvajinal doğuma hazırlıkVajinal doğumun avantajlarıvajinal enfeksiyon erken doğumyiyecek alerjileri
Next Post

Panik Atak Nedir? - Panik Atak Belirtileri-Panik Atak Tedavisi Var Mı?

  • All
  • SAĞLIKLI YAŞAM
  • ÜROLOJİ

Yeme Davranışı Bozuklukları – Yeme bozuklukları tedavisi

Normal Doğum mu? Sezaryen mı olmalı? – Avantaj Ve Dezavantajları

Panik Atak Nedir? – Panik Atak Belirtileri-Panik Atak Tedavisi Var Mı?

İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili İle Çözüm

Meme Kanserinde Erken Tanı – Mamografi

Metabolic Balance İle Kilo Sorununa Kalıcı Çözüm

Popular Posts

Morarma (Siyanoz) Nedir? – Morarma Teşhisi ve Çesitleri

Ocak 11, 2021

Timus Bezi Nedir, Timus Bezi ne işe Yarar?

Şubat 19, 2021

Selülit nedir? Selülit nasıl geçer?

Şubat 1, 2020

    doktorblogcomtr

    Doktorsunuz ve dijital işlerinizi profesyonel bir Doktorsunuz ve dijital işlerinizi profesyonel bir ajansa mı emanet etmek istiyorsunuz?

Web sitesi, SEO ve sosyal medya çalışmaları ile birlikte sağlıkta içerik üretimi alanlarında tecrübeli ve profesyonel bir ajans seçin!

Detaylı Bilgi İçin
🌍www.aefdigital.com
🌍www.doktorblog.com.tr
 📱 0507 628 76 53

#web #websitesi #seo #sosyalmedya #branding #marketing #content #digitalmarketing #doktor #saglik #doktor #sosyalmedyayönetimi #webdesign #doktorblogcomtr
    Büyük böbrek taşlarının tedavisinde sırt kısmından 1 cm delikten girilerek taşlar tamamen temizlenenilmektedir.

www.orcuncelik.com
Randevu Tel: 📱 90 554 720 63 25

#holmium #holmiumlazer #davinci #davincirobotikcerrahi #robotikcerrahi #davincicerrahisi #davincicerrahi #prostat #prostatkanseri #böbrek #mesanekanseri #üroloji #davincisurgery #izmir #laparoskopi #holep #holepcerrahisi #radikalnefrektomi #docdrorcuncelik #izmiruroloji #neobladder #sistektomi #izmirlaparoskopi #urolojidoktoru #uroonkoloji #sistektomi #mesanekanseri #uroonkoloji #yenimesane #docdrorcuncelik
    İzmir’de özel bir hastanede görevli Beyin ve İzmir’de özel bir hastanede görevli Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Özhan Merzuk Uçkun’a ulaşan Dilber Sinek, hiç düşünmeden eşiyle birlikte İzmir’e gitti. Kısa sürede operasyona alınan Sinek, ameliyattan çıktığında ağrıları da aniden kesildi. 16 yıldır ağrılarla yaşamaya alışan talihsiz kadın, “Başına gelmeyen bilemez. Hastalığımla ilgili Almanya’da çok doktor gezdim, çok şifa aradım ancak bulamadım. Türkiye’de, kendi ülkemde bu hastalığın şifasını bulabileceğimi öğrendiğimde hiç düşünmedim. Şimdi hiç ağrım kalmadı. Yeniden doğmuş gibiyim” diye konuştu. Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Özhan Merzuk Uçkun, ise şunları söyledi

Makalenin devamı için profil linkine tıklaınız.

www.drozhanmerzukuckun.com
Randevu Tel: 📱 +90 533 246 76 86

#boyun #boyunfıtığı #belfıtığı #belfıtığıtedavisi #beyintümörü #tümör #meningioma #konuşmamerkezi #motorkortex #izmirmedicana #trigeminalnevralji #delirtenhastalık #Medicana #İzmir #Aydın #Denizli #Gaziantep #Bitlis #Tatvan #Mersin #Isparta #sağlik #docdrozhanmerzukuckun #doktorblogcomtr
    #sağlık #health #sağlıklıyaşam #sağlıkçal #sağlık #health #sağlıklıyaşam #sağlıkçalışanları #doktorblogcomtr
    Varikosel erkeklerde infertilitenin (kısırlık) Varikosel erkeklerde infertilitenin (kısırlık) en önemli nedenlerinden biridir. Tedavisi mümkündür.

Randevu ve Bilgi için
📱05336500558

#sertleşmebozukluğu #iktidarsızlık #eswt #şokdalgatedavisi #varikosel #mikrocerrahi #mikroskobikvarikoselameliyatı #prostat #holep #plazmokinetikturprostatameliyatı #mesanekanseri #böbrekkanseri #prostatkanseri #testiskanseri #böbrektaşı #lazerletaşameliyatı #rırs #idrarkaçırma #tot #sünnet #cinselterapi #drtansuturgut #üroloji #ekolhastanesi #izmir #penilprotez #mutlulukçubuğu #şenayçitimilebirnefes #healthbyturguts
    Robotik Radikal Prostatektomi operasyonu yaptığımız hastamıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor ve güzel yorumları için teşekkür ediyorum…

Not: Paylaşımlar için hastanın izni ve onayı alınmıştır.

#robotikcerrahiizmir #prostatkanseri #radikalprostatektomi #sinirkoruyuccerrahi #sinirkoruyucuradikalprostatektomi #nervesparingroboticradicalprostatectomy #RAPA #robotikprostatadenomektomi #roboticassistedprostateadenomectomy #robotikcerrahi #BPH #iyihuyluprostatbüyümesi #iyihuyluprostatbüyümesinderobotikcerrahi #robotikparsiyelnefrektomi #roboticpartialnephrectomy #medicanaizmir #uroloji #docdrozgurcakmak #doktorblogcomtr #izmirroboticsurgeon @davincicerrahi @da_vinci_surgeons
    Böbrek üst polünde 9 cm tümörü olan hastamı Böbrek üst polünde 9 cm tümörü olan hastamızın böbreğini laparoskopik radikal nefrektomi operasyonu ile tamamen temizledik.

🌎www.orcuncelik.com
Randevu Tel: 📱 90 554 720 63 25

#holmium #holmiumlazer #davinci #davincirobotikcerrahi #robotikcerrahi #davincicerrahisi #davincicerrahi #prostat #prostatkanseri #böbrek #mesanekanseri #üroloji #davincisurgery #izmir #laparoskopi #holep #holepcerrahisi #radikalnefrektomi #docdrorcuncelik #izmiruroloji #neobladder #sistektomi #izmirlaparoskopi #urolojidoktoru #uroonkoloji #sistektomi #mesanekanseri #uroonkoloji #yenimesane #docdrorcuncelik
    Endometriozis (çikolata kisti) normalde rahim iç Endometriozis (çikolata kisti) normalde rahim içinde bulunan endometriyum hücrelerinin rahmin dışında yerleşmesi durumudur. Toplumda görülme sıklığı %5-10 civarındadır. Özellikle infertilite şikayeti olup çocuk için tedavi gören kadınlarda bu sıklık %50’ye kadar çıkmaktadır. Ağrılı adet görme, kasıklarda uzun süreli ağrı, kısırlık, cinsel ilişki esnasında ağrı olması, adet düzensizliği, idrar yapma ile ilgili problemler ve barsaklarla ilgili problemler (kabızlık, makattan kanama olması) belirtileri arasındadır. Endometriozisin kesin tanısı dokunun patolojik olarak incelenmesi ile konulur. Endometriozis tedavisinde cerrahi seçenekler ve hastanın durumuna/şikayetlerine yönelik uygun ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

⁣📲+905488684500⠀⠀

#ivf #drzehraonarsekerci #kolanbritiahivfcenter #tupbebek #tupbebektedavisi #kıbrıs #bebek #dogum #annelik #hamile #teamz #endometriozis #cikolatakisti #doktorblogcomtr
    ORTA KULAKTA SIVI BİRİKİMİ: Tüp yerleştirme ORTA KULAKTA SIVI BİRİKİMİ: Tüp yerleştirme sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar
Kulak zarına tüp takılmasıyla kulak zarında bir delik oluşturulmuş ve zarın bütünlüğü bozulmuş olur. Bu durumda dış kulak yoluna su kaçmasıyla birlikte orta kulağa da su geçişi kolaylaşır, bu da orta kulak iltihabı oluşturur. Bu tip durumlara meydan vermemek için kulak tıkaçlarıyla su kaçmasına engel olunmalı, havuza veya denize girilirken baş suya sokulmamalıdır veya su geçişine engel olabilecek hususi tıpa ve baş bantları kullanılmalıdır. Tüplerin iki ayda bir muayene ile düşüp düşmediğinin kontrol edilmesi gerekir. Tüplerin erken atılması veya zamanında atılsa dahi östaki fonksiyon bozukluğunun devam etmesi veya sıvı birikiminin tekrarlaması durumlarında yeniden tüp takılması gerekeceği için, ameliyat sonrası kontroller önem arz etmektedir.

FLUID ACCUMULATION IN THE MIDDLE EAR: Points to be considered after tube placement
By placing a tube to the eardrum, a hole is created in the eardrum and the integrity of the membrane is broken. In this case, with water escaping into the external auditory canal, it becomes possible to pass water to the middle ear, which causes otitis media. In order to prevent such situations, water leakage should be prevented with earplugs, and the head should not be put into the water while swimming in the pool or the sea. Or, special earplugs and headbands that can prevent water leakage can be used. The tubes should be checked every 2 months to see if they fall or not. These follow-ups are important because the tubes will need to be reinserted in cases where eustachian dysfunction continues or fluid accumulation recurs, even if the tubes dropped on time.

#kbb #profdrozcanozturk #kulak #ortakulak #ortakulaktasıvıbirikimi #sıvıbirikimi #kulakhastalıkları

Detaylı bilgi için;
www.drozcanozturk.com
Randevu Tel: 0533 592 60 59
    Takip et

      • GÜNDEM
      • SAĞLIKLI YAŞAM
      • KADIN SAĞLIĞI
      • ERKEK SAĞLIĞI
      • İLETİŞİM

      © 2021 DoktorBlog - Aefdigital

      Doktorblog.com.tr hasta ve hasta yakınları için bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir. Bu sitede yer alan içerikler tamamen yazarın bilgilerini aktarmaktadır. Teşhis veya tedavi niteliğinde bilgi paylaşılamaz. Şikayetleriniz için doktorunuz ile görüşünüz.

      No Result
      View All Result

      © 2021 DoktorBlog - Aefdigital

      Doktorblog.com.tr hasta ve hasta yakınları için bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir. Bu sitede yer alan içerikler tamamen yazarın bilgilerini aktarmaktadır. Teşhis veya tedavi niteliğinde bilgi paylaşılamaz. Şikayetleriniz için doktorunuz ile görüşünüz.

      Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Çerez Politikası.
      ADVERTISEMENT