Morarma (Siyanoz) nedir?
Sağlıklı bir kişide sağlıklı çalışan kalp ve akciğerlerde temizlenen kan büyün vücuda açık kırmızı renkli olarak pompalanır. Normalde sağlıklı insanların kanı oksijen zenginidir ve rengi kırmızıdır. Solunum ve dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı olarak kandaki okjisen miktarı azaldıkça kan koyu bir renk alır. Bu morarmalar tıp dilinde siyanoz olarak adlandırılır.
Siyanoz çeşitleri nelerdir?
Kalp veya akciğer yeterince oksijen pompalayamayınca, KOAH, bronşit, astım, bronşektazi, akciğer embolisi ve bazı kalp hastalıklarında bu durum görülebilir. Bu tarz kronik bir hastalığı bağlı olarak ortaya çıkan siyanoz santral siyanoz olarak adlandırılır. Özellikle dudaklar ve parmak uçları başta olmak üzere kişinin vücudunda morarma diye tabir edilen koyulaşmalar gözlemlenir. Dolaşım yetersizliğine bağlı olarak ortaya çıkan morarmalarada periferik siyanoz olarak adlandırılır. Örneğin soğuk havalarda dudaklarda oluşan morarmalar.
Siyanoza nasıl teşhis konulur?
Siyanoz tedavisi için öncelikle altta yatan sorunun çok iyi tespit edilmesi gerekir. Kişinin akciğer grafisi, EKG, solunum fonksiyonları testi, arter kan gazları tetkikleri, öyküsü göz önüne alınarak doğru teşhis konulmalıdır. Morarmalar kişinin hastalığının seviyesi, kişinin yaşı, yaşam stili gibi faktörlere göre daha yoğun ya da daha az görülebilir. Siyanozun nedeni belirlendikten sonra ilgili hastalığa yönelik tedaviye başlanılır. Gerekli görüldüğü takdirde geçici olarak ya da bazı kronik hastalıkların ileri dönemlerinde sürekli olarak Oksijen tedavisi uygulanır.
Siyanozun nedenleri nelerdir?
Siyanoz kalp ve akciğer hastalıkların belirleyici habercilerinden biridir. Kalp veya akciğerden kaynaklanan herhangi bir durumda vücuda yeterince oksijen pompalanmadığı için kan koyulaşır ve morarmaya neden olur. Sağlıklı bir kişide oksijen kan yolu ile tüm doku ve organlara taşınmaktadır, oksijenin yeteri kadar ulaştırılamadığı durumlarda siyanoz ortaya çıkar. Yangın gibi yoğun duman inhalasyonları, karbonmonoksit zehirlenmesi, akciğerlere giden oksijenin yabancı bir cisimle kısıtlanması, krup, astım, pnömoni, bronşiolit gibi primer akciğer hastalıkları, konjenital kalp hastalıkları vb siyanozun en sık görülen nedenlerindendir.