İÇİNDEKİLER
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalıkları (KOAH)
KOAH BELİRTİLERİ
- Sık öksürük
- Hırıltılı soluk alma
- Balgam çıkarma
- Nefes darlığı, egzersizde akranlarından geri kalma
- Derin nefes almada yetersizlik gibi belirtilere sahipseniz KOAH olma ihtimaliniz var.
Koah Hastalığı Nedenleri
- Sigara içimi, hastalığın en önemli nedenidir. Ülkemizde erişkinlerin yaklaşık yarısı sigara içmektedir. Sigaraya başlama yaşı, dumanın yoğunluğu, günlük ve toplam içilen miktar hastalığın gelişimini etkilemektedir.
- KOAH hava yollarının daralmasına bağlı olarak, nefes almada zorluklara neden olan müzmin bronşit, amfizem gibi hastalıklar grubuna verilen isimdir.
- Tüm dünyada, ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer almaktadır.
- Ülkemizde 40 yaş ve üzerindeki sigara içen her 5 yetişkinden birinde KOAH bulunmaktadır.
KOAH Tanısı
KOAH’ın tanısı, basit ve ağrısız bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konabilmektedir. KOAH’ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltmaktadır. Bu nedenle 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan ve/veya meslek icabı ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp ”nefes ölçüm testini” yaptırması gerekir.
Alfa-1 antitripsin adlı bir vücut proteini eksikliği mevcutsa KOAH kalıtsal olabilir. Hastaların yaklaşık %1’inden az bir kısmında, genetik olarak bu proteinin eksikliği sonucu KOAH gelişir.
Geçirilmiş zatürre, verem, vb hastalıklar akciğer dokusunda bozulmalar oluşturarak KOAH’a zemin hazırlamaktadır.
Kentlerdeki hava kirliliği hem KOAH’a hem de bu hastalığın alevlenmesine neden olmaktadır.
Ülkemizde özellikle sigara içmeyen kadınlarda; ısınma ya da yemek pişirme amacıyla çalı, çırpı ya da tezek yakmak ve bunların dumanına maruz kalmak KOAH gelişimine neden olur.
İş yeri ortamında organik-inorganik toz, duman ve gazlara maruz kalma sonucunda KOAH daha sık görülmektedir.
Anne ve babası sigara içen çocuklarda solunum sistemi hastalıklarına ve kronik bronşite daha fazla rastlanır. Özellikle çocukların sigara içilen bir ortamda dumana maruz kalması nedeniyle, ileri yaşlarında astım ve KOAH başta olmak üzere solunum sistemi hastalıkları görülmektedir.