İÇİNDEKİLER
- Kaygı Nedir?
- Related Posts
- Kanal Tedavisi (Endodonti) Hakkında Merak Edilenler
- Varis nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?
- COVID-19 ve ÇOCUKLAR
- Hormon Çeşitleri Nelerdir? İşleyişleri Nasıldır?
- Kaygı Çeşitleri Neler?
- Kaygı Bozukluğu Teşhisi Nasıl Konur?
- Kaygının Nedenleri
- Kaygı Bozukluğunun Tedavisi
- Kaygının Vücuda Etkisi
Kaygı Nedir?
Bireyin hayatında sürekli yer alan bir kavramdır.Bireyin korku verici veya tehdit oluşturacak bir durum karşısında göstermiş olduğu ruhsal ve bedensel bir tepkidir. Hayatımızda olmadığı ya da fazla olduğu zaman sıkıntılar belirmeye başlar. Bu belirtiler bireye göre farklı davranışlar göstermektedir. Normal düzeyde bir kaygı yaşamak hayatımızı kolaylaştıran bir faktör olacaktır. Bireyin girmesi gereken bir sınavı olduğunu bildiği zaman kişide oluşacak normal düzeyde bir kaygı o kişiyi sınava hazırlanmaya sevk edecektir. Ama kişide oluşacak kaygı düzeyi çok fazla olduğu zaman ders çalışırken ya da sınava girdiğinde verimini fazlasıyla düşürecektir.
Kaygı bozukluğu, her yaştan insanda görülebilen bir durumdur. Yaşamı çok stresli geçen bireylerde görülme olasılığı daha yüksektir.
Kaygı Çeşitleri Neler?
Amerikan Psikiyatri Birliği (American Psychiatric Association) tarafından yayımlanan DSM V ’ e (Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı) göre kaygı bozuklukları çeşitleri şunlardır;
- Seperasyon (Ayrılma) Anksiyetesi Bozukluğu
- Selektif Mutizm (Seçici Konuşmama)
- Spesifik Fobi
- Sosyal Anksiyete Bozukluğu (Sosyal Fobi)
- Panik Atak
- Panik Bozukluğu
- Agorafobi
- Yaygın Anksiyete Bozukluğu
- Madde-İlaç Kullanımına Bağlı Anksiyete Bozukluğu
- Başka Bir Hastalığa Bağlı Anksiyete Bozukluğu
- Belirtilmiş Diğer Anksiyete Bozuklukları
- Belirtilmemiş Anksiyete Bozuklukları
Kaygı Bozukluğu Teşhisi Nasıl Konur?
Fiziki olarak bir problem yoksa psikiyatriste ya da psikoloğa başvurulabilir. Gidilen uzman bireyden bilgi alarak ve gerektiğinde test uygulayarak bir tanılama yapabilir.
Kaygının Nedenleri
Kaygının sebepleri henüz kesin olarak bilinmemektedir. Fakat travmatik olayların ve genetik yatkınlığın anksiyete bozukluklarına neden olduğu düşünülmektedir. Tıbbi nedenlerine baktığımız zaman etkileyen bazı rahatsızlıklar şunlardır; kalp hastalıkları, diyabet, tiroit problemleri, solunum yolu problemleri, madde bağımlılığı ya da yoksunluk, kronik ağrılar ve huzursuz bağırsak sendromu, savaş/kaç mekanizmasını etkileyebilecek nadir tümörler.
Kaygı Bozukluğunun Tedavisi
Kaygı bozukluğu tedavisi için en sık tercih edilen tedavi yöntemleri, antidepresan kullanımı ve psikoterapi uygulamalarıdır. İlaçlar kısa süreli rahatlamalar sağlarken çok uzun süreli kullanımları amaçlanmamaktadır. İhtiyaç dahilinde birey hem ilaç hem terapi sürecine devam edip sonrasında kişinin durumuna göre terapi ile devam edilebilir.
Kaygının Vücuda Etkisi
Nefes: Kişide aşırı stres oluştuğu zaman hızlı hızlı nefes alabilir. Bu durumda kişide hiperventilasyona yol açabilir. Vücuda çok fazla oksijen girmesinden ötürü baş dönmesi ve bayılma gibi hissiyatlar oluşabilir.
Kardiyovasküler Sistem: Kalp hızında artış oluşur ve bu durumda kaslara ihtiyacı olan oksijeni taşır. Fakat uzun süreli stres durumu kalp hastalıklarına neden olabilir.
Bağışıklık Sistemi: Kaygı anında kortizol salgılanır. Kortizol stres hormonu olarak da bilinir. Tehdit oluştuğu zaman stresin yönetiminden sorumludur kortizol hormonu. Yeterli miktarda salgılandığında koruyucu bir görev üstlenir ve tansiyon seviyesi ve bağışıklık fonksiyonunu korumaya yardımcı olur. Fakat yüksek seviye kortizol kilo alımına, uyku düzensizliğine, psikolojik problemlere, düşük enerji seviyesine, hipertansiyona ve diyabete yol açabilir.