ADVERTISEMENT
Doktor Blog
  • GÜNDEM
  • SAĞLIKLI YAŞAM
  • KADIN SAĞLIĞI
  • ERKEK SAĞLIĞI
  • İLETİŞİM
No Result
View All Result
Doktor Blog - Doktorundan yazılar
No Result
View All Result

Kaygı Nedir? – Kaygı Çeşitleri Neler?

Klinik Psikolog Hasan Kaan ÇOBAN Kaygı hakkında merak edilen soruları doktorblog'da anlattı.

Klinik Psikolog Hasan Kaan ÇOBAN Kaygı hakkında merak edilen soruları doktorblog’da anlattı.

İÇİNDEKİLER

  • Kaygı Nedir?
  • Related Posts
  • Kanal Tedavisi (Endodonti) Hakkında Merak Edilenler
  • Varis nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?
  • COVID-19 ve ÇOCUKLAR
  • Hormon Çeşitleri Nelerdir? İşleyişleri Nasıldır?
  • Kaygı Çeşitleri Neler?
  • Kaygı Bozukluğu Teşhisi Nasıl Konur?
  • Kaygının Nedenleri
  • Kaygı Bozukluğunun Tedavisi
  • Kaygının Vücuda Etkisi

Kaygı Nedir?

Related Posts

Kanal Tedavisi (Endodonti) Hakkında Merak Edilenler

Varis nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?

COVID-19 ve ÇOCUKLAR

Hormon Çeşitleri Nelerdir? İşleyişleri Nasıldır?

Bireyin hayatında sürekli yer alan bir kavramdır.Bireyin korku verici veya tehdit oluşturacak bir durum karşısında göstermiş olduğu ruhsal ve bedensel bir tepkidir. Hayatımızda olmadığı ya da fazla olduğu zaman sıkıntılar belirmeye başlar. Bu belirtiler bireye göre farklı davranışlar göstermektedir. Normal düzeyde bir kaygı yaşamak hayatımızı kolaylaştıran bir faktör olacaktır. Bireyin girmesi gereken bir sınavı olduğunu bildiği zaman kişide oluşacak normal düzeyde bir kaygı o kişiyi sınava hazırlanmaya sevk edecektir. Ama kişide oluşacak kaygı düzeyi çok fazla olduğu zaman ders çalışırken ya da sınava girdiğinde verimini fazlasıyla düşürecektir.

Kaygı bozukluğu, her yaştan insanda görülebilen bir durumdur. Yaşamı çok stresli geçen bireylerde görülme olasılığı daha yüksektir.

Kaygı Çeşitleri Neler?

Amerikan Psikiyatri Birliği (American Psychiatric Association) tarafından yayımlanan DSM V ’ e (Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı) göre kaygı bozuklukları çeşitleri şunlardır;

  • Seperasyon (Ayrılma) Anksiyetesi Bozukluğu
  • Selektif Mutizm (Seçici Konuşmama)
  • Spesifik Fobi
  • Sosyal Anksiyete Bozukluğu (Sosyal Fobi)
  • Panik Atak
  • Panik Bozukluğu
  • Agorafobi
  • Yaygın Anksiyete Bozukluğu
  • Madde-İlaç Kullanımına Bağlı Anksiyete Bozukluğu
  • Başka Bir Hastalığa Bağlı Anksiyete Bozukluğu
  • Belirtilmiş Diğer Anksiyete Bozuklukları
  • Belirtilmemiş Anksiyete Bozuklukları

Kaygı Bozukluğu Teşhisi Nasıl Konur?

Fiziki olarak bir problem yoksa psikiyatriste ya da psikoloğa başvurulabilir. Gidilen uzman bireyden bilgi alarak ve gerektiğinde test uygulayarak bir tanılama yapabilir.

Kaygının Nedenleri

Kaygının sebepleri henüz kesin olarak bilinmemektedir. Fakat travmatik olayların ve genetik yatkınlığın anksiyete bozukluklarına neden olduğu düşünülmektedir. Tıbbi nedenlerine baktığımız zaman etkileyen bazı rahatsızlıklar şunlardır; kalp hastalıkları, diyabet, tiroit problemleri, solunum yolu problemleri, madde bağımlılığı ya da yoksunluk, kronik ağrılar ve huzursuz bağırsak sendromu, savaş/kaç mekanizmasını etkileyebilecek nadir tümörler.

Kaygı Bozukluğunun Tedavisi

Kaygı bozukluğu tedavisi için en sık tercih edilen tedavi yöntemleri, antidepresan kullanımı ve psikoterapi uygulamalarıdır. İlaçlar kısa süreli rahatlamalar sağlarken çok uzun süreli kullanımları amaçlanmamaktadır. İhtiyaç dahilinde birey hem ilaç hem terapi sürecine devam edip sonrasında kişinin durumuna göre terapi ile devam edilebilir.

 

Kaygının Vücuda Etkisi

Nefes: Kişide aşırı stres oluştuğu zaman hızlı hızlı nefes alabilir. Bu durumda kişide hiperventilasyona yol açabilir. Vücuda çok fazla oksijen girmesinden ötürü baş dönmesi ve bayılma gibi hissiyatlar oluşabilir.

Kardiyovasküler Sistem: Kalp hızında artış oluşur ve bu durumda kaslara ihtiyacı olan oksijeni taşır. Fakat uzun süreli stres durumu kalp hastalıklarına neden olabilir.

Bağışıklık Sistemi: Kaygı anında kortizol salgılanır. Kortizol stres hormonu olarak da bilinir. Tehdit oluştuğu zaman stresin yönetiminden sorumludur kortizol hormonu. Yeterli miktarda salgılandığında koruyucu bir görev üstlenir ve tansiyon seviyesi ve bağışıklık fonksiyonunu korumaya yardımcı olur. Fakat yüksek seviye kortizol kilo alımına, uyku düzensizliğine, psikolojik problemlere, düşük enerji seviyesine, hipertansiyona ve diyabete yol açabilir.

  • All
  • SAĞLIKLI YAŞAM
  • ÜROLOJİ

Yeme Davranışı Bozuklukları – Yeme bozuklukları tedavisi

Normal Doğum mu? Sezaryen mı olmalı? – Avantaj Ve Dezavantajları

Panik Atak Nedir? – Panik Atak Belirtileri-Panik Atak Tedavisi Var Mı?

İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili İle Çözüm

Meme Kanserinde Erken Tanı – Mamografi

Metabolic Balance İle Kilo Sorununa Kalıcı Çözüm

Popular Posts

Morarma (Siyanoz) Nedir? – Morarma Teşhisi ve Çesitleri

Ocak 11, 2021

Timus Bezi Nedir, Timus Bezi ne işe Yarar?

Şubat 19, 2021

Selülit nedir? Selülit nasıl geçer?

Şubat 1, 2020

    doktorblogcomtr

    Doktorsunuz ve dijital işlerinizi profesyonel bir Doktorsunuz ve dijital işlerinizi profesyonel bir ajansa mı emanet etmek istiyorsunuz?

Web sitesi, SEO ve sosyal medya çalışmaları ile birlikte sağlıkta içerik üretimi alanlarında tecrübeli ve profesyonel bir ajans seçin!

Detaylı Bilgi İçin
🌍www.aefdigital.com
🌍www.doktorblog.com.tr
 📱 0507 628 76 53

#web #websitesi #seo #sosyalmedya #branding #marketing #content #digitalmarketing #doktor #saglik #doktor #sosyalmedyayönetimi #webdesign #doktorblogcomtr
    Büyük böbrek taşlarının tedavisinde sırt kısmından 1 cm delikten girilerek taşlar tamamen temizlenenilmektedir.

www.orcuncelik.com
Randevu Tel: 📱 90 554 720 63 25

#holmium #holmiumlazer #davinci #davincirobotikcerrahi #robotikcerrahi #davincicerrahisi #davincicerrahi #prostat #prostatkanseri #böbrek #mesanekanseri #üroloji #davincisurgery #izmir #laparoskopi #holep #holepcerrahisi #radikalnefrektomi #docdrorcuncelik #izmiruroloji #neobladder #sistektomi #izmirlaparoskopi #urolojidoktoru #uroonkoloji #sistektomi #mesanekanseri #uroonkoloji #yenimesane #docdrorcuncelik
    İzmir’de özel bir hastanede görevli Beyin ve İzmir’de özel bir hastanede görevli Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Özhan Merzuk Uçkun’a ulaşan Dilber Sinek, hiç düşünmeden eşiyle birlikte İzmir’e gitti. Kısa sürede operasyona alınan Sinek, ameliyattan çıktığında ağrıları da aniden kesildi. 16 yıldır ağrılarla yaşamaya alışan talihsiz kadın, “Başına gelmeyen bilemez. Hastalığımla ilgili Almanya’da çok doktor gezdim, çok şifa aradım ancak bulamadım. Türkiye’de, kendi ülkemde bu hastalığın şifasını bulabileceğimi öğrendiğimde hiç düşünmedim. Şimdi hiç ağrım kalmadı. Yeniden doğmuş gibiyim” diye konuştu. Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Özhan Merzuk Uçkun, ise şunları söyledi

Makalenin devamı için profil linkine tıklaınız.

www.drozhanmerzukuckun.com
Randevu Tel: 📱 +90 533 246 76 86

#boyun #boyunfıtığı #belfıtığı #belfıtığıtedavisi #beyintümörü #tümör #meningioma #konuşmamerkezi #motorkortex #izmirmedicana #trigeminalnevralji #delirtenhastalık #Medicana #İzmir #Aydın #Denizli #Gaziantep #Bitlis #Tatvan #Mersin #Isparta #sağlik #docdrozhanmerzukuckun #doktorblogcomtr
    #sağlık #health #sağlıklıyaşam #sağlıkçal #sağlık #health #sağlıklıyaşam #sağlıkçalışanları #doktorblogcomtr
    Varikosel erkeklerde infertilitenin (kısırlık) Varikosel erkeklerde infertilitenin (kısırlık) en önemli nedenlerinden biridir. Tedavisi mümkündür.

Randevu ve Bilgi için
📱05336500558

#sertleşmebozukluğu #iktidarsızlık #eswt #şokdalgatedavisi #varikosel #mikrocerrahi #mikroskobikvarikoselameliyatı #prostat #holep #plazmokinetikturprostatameliyatı #mesanekanseri #böbrekkanseri #prostatkanseri #testiskanseri #böbrektaşı #lazerletaşameliyatı #rırs #idrarkaçırma #tot #sünnet #cinselterapi #drtansuturgut #üroloji #ekolhastanesi #izmir #penilprotez #mutlulukçubuğu #şenayçitimilebirnefes #healthbyturguts
    Robotik Radikal Prostatektomi operasyonu yaptığımız hastamıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor ve güzel yorumları için teşekkür ediyorum…

Not: Paylaşımlar için hastanın izni ve onayı alınmıştır.

#robotikcerrahiizmir #prostatkanseri #radikalprostatektomi #sinirkoruyuccerrahi #sinirkoruyucuradikalprostatektomi #nervesparingroboticradicalprostatectomy #RAPA #robotikprostatadenomektomi #roboticassistedprostateadenomectomy #robotikcerrahi #BPH #iyihuyluprostatbüyümesi #iyihuyluprostatbüyümesinderobotikcerrahi #robotikparsiyelnefrektomi #roboticpartialnephrectomy #medicanaizmir #uroloji #docdrozgurcakmak #doktorblogcomtr #izmirroboticsurgeon @davincicerrahi @da_vinci_surgeons
    Böbrek üst polünde 9 cm tümörü olan hastamı Böbrek üst polünde 9 cm tümörü olan hastamızın böbreğini laparoskopik radikal nefrektomi operasyonu ile tamamen temizledik.

🌎www.orcuncelik.com
Randevu Tel: 📱 90 554 720 63 25

#holmium #holmiumlazer #davinci #davincirobotikcerrahi #robotikcerrahi #davincicerrahisi #davincicerrahi #prostat #prostatkanseri #böbrek #mesanekanseri #üroloji #davincisurgery #izmir #laparoskopi #holep #holepcerrahisi #radikalnefrektomi #docdrorcuncelik #izmiruroloji #neobladder #sistektomi #izmirlaparoskopi #urolojidoktoru #uroonkoloji #sistektomi #mesanekanseri #uroonkoloji #yenimesane #docdrorcuncelik
    Endometriozis (çikolata kisti) normalde rahim iç Endometriozis (çikolata kisti) normalde rahim içinde bulunan endometriyum hücrelerinin rahmin dışında yerleşmesi durumudur. Toplumda görülme sıklığı %5-10 civarındadır. Özellikle infertilite şikayeti olup çocuk için tedavi gören kadınlarda bu sıklık %50’ye kadar çıkmaktadır. Ağrılı adet görme, kasıklarda uzun süreli ağrı, kısırlık, cinsel ilişki esnasında ağrı olması, adet düzensizliği, idrar yapma ile ilgili problemler ve barsaklarla ilgili problemler (kabızlık, makattan kanama olması) belirtileri arasındadır. Endometriozisin kesin tanısı dokunun patolojik olarak incelenmesi ile konulur. Endometriozis tedavisinde cerrahi seçenekler ve hastanın durumuna/şikayetlerine yönelik uygun ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

⁣📲+905488684500⠀⠀

#ivf #drzehraonarsekerci #kolanbritiahivfcenter #tupbebek #tupbebektedavisi #kıbrıs #bebek #dogum #annelik #hamile #teamz #endometriozis #cikolatakisti #doktorblogcomtr
    ORTA KULAKTA SIVI BİRİKİMİ: Tüp yerleştirme ORTA KULAKTA SIVI BİRİKİMİ: Tüp yerleştirme sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar
Kulak zarına tüp takılmasıyla kulak zarında bir delik oluşturulmuş ve zarın bütünlüğü bozulmuş olur. Bu durumda dış kulak yoluna su kaçmasıyla birlikte orta kulağa da su geçişi kolaylaşır, bu da orta kulak iltihabı oluşturur. Bu tip durumlara meydan vermemek için kulak tıkaçlarıyla su kaçmasına engel olunmalı, havuza veya denize girilirken baş suya sokulmamalıdır veya su geçişine engel olabilecek hususi tıpa ve baş bantları kullanılmalıdır. Tüplerin iki ayda bir muayene ile düşüp düşmediğinin kontrol edilmesi gerekir. Tüplerin erken atılması veya zamanında atılsa dahi östaki fonksiyon bozukluğunun devam etmesi veya sıvı birikiminin tekrarlaması durumlarında yeniden tüp takılması gerekeceği için, ameliyat sonrası kontroller önem arz etmektedir.

FLUID ACCUMULATION IN THE MIDDLE EAR: Points to be considered after tube placement
By placing a tube to the eardrum, a hole is created in the eardrum and the integrity of the membrane is broken. In this case, with water escaping into the external auditory canal, it becomes possible to pass water to the middle ear, which causes otitis media. In order to prevent such situations, water leakage should be prevented with earplugs, and the head should not be put into the water while swimming in the pool or the sea. Or, special earplugs and headbands that can prevent water leakage can be used. The tubes should be checked every 2 months to see if they fall or not. These follow-ups are important because the tubes will need to be reinserted in cases where eustachian dysfunction continues or fluid accumulation recurs, even if the tubes dropped on time.

#kbb #profdrozcanozturk #kulak #ortakulak #ortakulaktasıvıbirikimi #sıvıbirikimi #kulakhastalıkları

Detaylı bilgi için;
www.drozcanozturk.com
Randevu Tel: 0533 592 60 59
    Takip et

      • GÜNDEM
      • SAĞLIKLI YAŞAM
      • KADIN SAĞLIĞI
      • ERKEK SAĞLIĞI
      • İLETİŞİM

      © 2021 DoktorBlog - Aefdigital

      Doktorblog.com.tr hasta ve hasta yakınları için bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir. Bu sitede yer alan içerikler tamamen yazarın bilgilerini aktarmaktadır. Teşhis veya tedavi niteliğinde bilgi paylaşılamaz. Şikayetleriniz için doktorunuz ile görüşünüz.

      No Result
      View All Result

      © 2021 DoktorBlog - Aefdigital

      Doktorblog.com.tr hasta ve hasta yakınları için bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir. Bu sitede yer alan içerikler tamamen yazarın bilgilerini aktarmaktadır. Teşhis veya tedavi niteliğinde bilgi paylaşılamaz. Şikayetleriniz için doktorunuz ile görüşünüz.

      Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Çerez Politikası.