ADVERTISEMENT
Doktor Blog
  • GÜNDEM
  • SAĞLIKLI YAŞAM
  • KADIN SAĞLIĞI
  • ERKEK SAĞLIĞI
  • İLETİŞİM
No Result
View All Result
Doktor Blog - Doktorundan yazılar
No Result
View All Result

Covid 19’u evinizde geçiriyorsanız bunlara dikkat edin!

Her geçen gün ülkemizde ve dünyada büyük bir hızla yayılmaya devam eden Covid-19 salgınıyla beraber hastanelerin sahip oldukları kapasite zorlanmaya başlandı. Sağlık çalışanları yorgun. Hal böyle olunca hastaneye yatırılan hastalar, daha ağır semptomlu olanlar öncelikli olarak seçilmeye başlandı.

İÇİNDEKİLER

  • Related Posts
  • Kaygı Nedir? – Kaygı Çeşitleri Neler?
  • Kanal Tedavisi (Endodonti) Hakkında Merak Edilenler
  • Varis nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?
  • COVID-19 ve ÇOCUKLAR
  • Peki Covid 19 testiniz pozitif çıktı ve evinizde tedavi sürecine devam edeceksiniz ne yapmanız gerekiyor?
  • Nefes önemli!
  • Semptomların kötüleşme ihtimalini göz ardı etmeyin!
  • Bu belirtilere dikkat!
  • Covid-19 haberlerine bir süre ara verin!
  • Moralinizi yüksek tutun!
  • Beslenmenize çok dikkat edin!
  • Ateş düşürücü almak için ateşinizin çok yükselmesini beklemeyin!
  • Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) Covid19 tanısı alan kişiyle aynı evde bulunan ve o kişinin bakımını üstlenen kişilerle ilgili şu tavsiyelerde bulunuyor:

Related Posts

Kaygı Nedir? – Kaygı Çeşitleri Neler?

Kanal Tedavisi (Endodonti) Hakkında Merak Edilenler

Varis nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?

COVID-19 ve ÇOCUKLAR

Peki Covid 19 testiniz pozitif çıktı ve evinizde tedavi sürecine devam edeceksiniz ne yapmanız gerekiyor?

Öncelikle ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından her hastaya ücretsiz olarak gönderilen ilacın kullanma talimatına uyularak alınması ileri dönemde hastalığın ağırlanması önlemek için son derece önemli. Uzmanların büyük bir çoğunluğu bu ilacın alınması konusunda ortak görüşe sahip.

Bunun yanı sıra Covid 19 testi pozitif çıkmış kişilere günlük C ve D vitamini yanında Çinko alınması da tavsiyeler arasında yer alıyor.

Nefes önemli!

Covid-19’un ciğerleri vurabildiği bilindiği için, eğer yapabilecek durumdaysanız evinizde nefes egzersizleri yapmanız akciğerlerinizi mümkün olduğu kadar çok nefesle doldurmanız çok önemli. Bunun yanı sıra uyurken yüzüstü yatmanız da akciğerlerinize binecek muhtemel yükün azaltılması açısından tavsiye ediliyor.

Semptomların kötüleşme ihtimalini göz ardı etmeyin!

Covid-19 henüz hakkında bilinmeyen pek çok gizemi barındırdığı için kimi ne zaman ve nasıl vuracağını da bilemiyoruz. Bu nedenle hastalığı ilk günden itibaren çok dikkatle izlemeniz gerekiyor. Semptomların kötüleşmesi ihtimaline karşı hasta kişinin düzenli olarak ateş, tansiyon ve hatta artık çok ulaşılabilir olan bir oksimetri aletiyle oksijen miktarının da düzenli aralıklarla ölçülmesi son derece önemli.

Bu belirtilere dikkat!

Kişinin ateşi ya da tansiyonu çok yüksek seyrediyor ve alınan ilaçlara rağmen düşürülemiyorsa, nefes darlığı, göğüste şiddetli basınç hissi, mavimsi dudaklar gibi belirtiler ortaya çıkmışsa vakit kaybetmeden tıbbi yardım istenmeli.

Covid-19 haberlerine bir süre ara verin!

Dinlenme, izolasyon, sıvı alımı Covid 19 tedavi sürecinin en önemli faktörleri arasında yer alıyor. Dinlendiğiniz süre içerisinde tedavi süreciniz tamamlana kadar Covid 19 haberlerine sosyal medya da dahil bir süre ara verin.

Moralinizi yüksek tutun!

Covid 19 yaşayan ve iyileşen hastaların bir kısmında depresyon, anksiyete gibi ruhsal sorunlarla karşılaşıldı. Tedavi sürecinde moralinizi yüksek tutmanız hem iyileşmenizi hızlandıracak hem de tedavi sonrasında eski düzeninize kaldığınız yerden devam edebilmenizi sağlayacaktır. Dijital iletişim araçlarınızı sevdiklerinizle iletişim kurmak ve duygusal destek almak için kullanın.

 

Beslenmenize çok dikkat edin!

Özellikle kızartmalar, şekerli ve hamurlu gıdalar, cips, kola, işlenmiş etler, hazır gıdalar tedavi sürecinde kesinlikle tüketilmemesi gereken bağışıklık düşmanı gıdalardır. Bağışıklığınızı güçlendirmek için zerdeçal, zencefil, balık, lahanagiller, baklagiller ve probiyotik içeren gıdalardan destek alabilirsiniz.

Ateş düşürücü almak için ateşinizin çok yükselmesini beklemeyin!

Covid 19 ile ilgili yapılan pek çok araştırma ve sahadaki sağlık çalışanlarının bir çoğunun ortak görüşü gösteriyor ki Covid 19’a bağlı olarak yükselen ateş oldukça inatçı. Bu nedenle ateşinizin çok fazla yükselmesini beklemeden yükselmeyi hissettiğiniz an parasetamol içeren ağrı kesicilerinden destek alın. Ateş ne kadar yükselirse düşürülmesi de o derece zor olacaktır.

 

Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) Covid19 tanısı alan kişiyle aynı evde bulunan ve o kişinin bakımını üstlenen kişilerle ilgili şu tavsiyelerde bulunuyor:

 

  1. Ellerinizi temiz tutun.

Hasta olan kişi ile aynı odada ve yakın temasta kaldıktan sonra ellerinizi en az 20 saniye sabun ve suyla yıkayın. Sabun ve su yoksa, en az % 60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanın. Gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.

  1. Yüz maskesi takın.

Hasta olan kişi ile aynı odada olmanız gerekiyorsa yüz maskesi takın. Maskenizin ön tarafına dokunmayın. Hasta kişiden en az 2 metre uzakta durun.

Maskeniz ıslanırsa veya kirlenirse, temiz ve kuru bir maske ile değiştirin.

  1. Evinizi sık sık temizleyin.

Her gün, tezgahlarınızı, masaların üzerini ve kapı tokmağı da dahil olmak üzere sık sık dokunulan yüzeyleri temizlemek için çamaşır suyu, ev temizlik spreyleri veya mendilleri kullanın. Hasta kişinin izole odasını ve banyosunu temizlemekten kaçının. Temizlemeniz gerektiğinde maske ve eldiven gibi kişisel koroyucu ekipmanları mutlaka kullanın ve işlem sonrasında uygun şekilde çıkartarak, ayrı bir çöpe atın. Hasta kişinin kullandığı yatak takımları ve eşyaları ayrı bir yerde tutun ve bekletmeden en az 60 derecede yıkayın.

  1. Çamaşırlara dikkat edin.

Hasta kişi tarafından kirlenmiş kıyafetlerle uğraşıyorsanız, tek kullanımlık eldivenler giyin ve eşyaları vücudunuzdan uzak tutun. Eldivenleri çıkardıktan sonra ellerinizi yıkayın. Kirli eldivenleri ve maskeleri ayrı bir çöp kutusunda muhafaza edin ve mümkünse bu çöpü evden dışarı çıkarın.

  1. Hasta kişinin vücut sıvılarıyla doğrudan temastan kaçının.

Ağız ve solunum bakımı yaparken ve dışkı, idrar veya diğer atıkları tutarken tek kullanımlık eldivenler ve yüz maskesi kullanın.

  1. Evinizde ziyaretçi bulundurmaktan kaçının.

Hasta kişi tamamen iyileşene ve Covid19 belirtileri veya semptomları tamamen ortadan kalkıncaya kadar evinize ziyaretçi kabul etmeyin.

Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü’nün bu uyarılarına birebir uyum son derece önemli. Bunun yanı sıra eğer size bakacak olan kişi yaşı itibariyle risk grubuna giriyorsa, kalp ve damar hastalıkları, akciğer hastalıkları veya diyabet gibi riskli kronik bir hastalığa sahipse mümkünse iyileşene kadar sizinle bir başkası ilgilensin. Yüksek risk grubuna giren kişi ile ortak alanları tamamen iyileşene kadar kullanmayın. Ortak tuvaleti kullanmanız gerekiyorsa tuvaletin her kullanımdan sonra çamaşır suyu ile dezenfekte edilmesi gerekiyor.

Eğer Covid pozitifken yazımızı okuduysanız. Unutmayın tünelin sonunda ışık gözüktü. Güzel günler göreceğiz güneşli günler. Moralinizi yüksek tutmaktan ve inanmaktan asla vazgeçmeyin!

    Bu sitede yer alan içerikler tamamen içerik sahibine aittir. Teşhis veya tedavi niteliğinde değildir. Şikayetleriniz için doktorunuz ile görüşünüz.

    Next Post

    Böbrek Sağlığını Koruyan 8 Altın Kural

    • All
    • SAĞLIKLI YAŞAM
    • ÜROLOJİ

    Yeme Davranışı Bozuklukları – Yeme bozuklukları tedavisi

    Normal Doğum mu? Sezaryen mı olmalı? – Avantaj Ve Dezavantajları

    Panik Atak Nedir? – Panik Atak Belirtileri-Panik Atak Tedavisi Var Mı?

    İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili İle Çözüm

    Meme Kanserinde Erken Tanı – Mamografi

    Metabolic Balance İle Kilo Sorununa Kalıcı Çözüm

    Popular Posts

    Morarma (Siyanoz) Nedir? – Morarma Teşhisi ve Çesitleri

    Ocak 11, 2021

    Timus Bezi Nedir, Timus Bezi ne işe Yarar?

    Şubat 19, 2021

    Selülit nedir? Selülit nasıl geçer?

    Şubat 1, 2020

      ekonseyx

      eKonsey.com; gelişmiş online iletişim araçlarını kullanarak, ülkemizin her bölgesindeki vatandaşlarımızın hastalıkları ile ilgili en ileri düzey danışmanlık desteği sağlayan bir medikal danışmanlık platformudur.

#eKonsey #medikal #danışmanlık #medikaldanışmanlık
      eKonsey üzerinde online medikal danışmanlık de eKonsey üzerinde online medikal danışmanlık desteği alabileceğiniz, alanında uzman doktorlarımız ile tanışın!

#eKonsey #medikal #danışmanlık #medikaldanışmanlık
      Çocuklarda kasıkta yüze yansıyan bir ağrı ol Çocuklarda kasıkta yüze yansıyan bir ağrı olduğunda aksi ispat edilinceye kadar kalça eklemi kaynaklı bir hastalık olabileceğini biliyor muydunuz?

#ekonsey #ortopedi #medikal #danışmanlık
      eKonsey medikal danışmanlık platformunda eliniz eKonsey medikal danışmanlık platformunda elinizdeki tüm raporlar, gerekli görülürse yapılacak ek tetkikler, alanında bilgi ve tecrübesi ile kendisini mesleki açıdan kanıtlamış güvenilir uzman doktorlar tarafından detaylı şekilde değerlendirilir. Değerlendirme sonucunda hastalığın tanı detayları ve tedavi önerileri, güncel literatür ve araştırma bilgileri ışığında gerekçeleriyle birlikte ayrıntılı bir rapor halinde hastaya sunulur.

#ekonsey #medikaldanışmanlık #medikal #danışmanlık
      Yutma güçlüğünün önemli bir belirti olduğu Yutma güçlüğünün önemli bir belirti olduğunu, yemek borusu tümörü gibi önemli hastalıklarla ilişkili olabileceğini biliyor muydunuz?

#ekonsey #gastroenteroloji #medikal #danışmanlık
      eKonsey hakem doktoru tarafından ek tetkik istend eKonsey hakem doktoru tarafından ek tetkik istendi. Ne yapmam gerekiyor?

İlk değerlendirmeniz sonrasında ek tetkiklerin yapılması gerekli görülebilir. Bu durumda sistem koordinatörü sizinle iletişime geçerek istenen yeni tetkikin ne olduğu ve nasıl yapılması gerektiği konusunda bilgi verecektir.

Değerlendirme sonrasında 24 saat içinde sizinle iletişim kurulmazsa, lütfen destek@ekonsey.com adresine bilgi veriniz, yetkililerimiz en kısa zamanda size destek sağlayacaktır.

#ekonsey #medikaldanışmanlık #medikal #danışmanlık
      Migrenin sadece baş ağrısı olmadığını, baş ağrısının migrenin semptomlarından sadece biri olduğunu, baş ağrısı hiç olmadan da migrenle ilişkili görme kaybı, baş dönmesi, güç kaybı gibi semptomlar olabileceğini biliyor muydunuz?

#ekonsey #nöroloji #medikal #danışmanlık
      Alanında yetkin, üst düzey doktorlardan oluşan Alanında yetkin, üst düzey doktorlardan oluşan medikal danışma platformumuz eKonsey’e, hastalığınızın değerlendirilmesi için online başvuru yapabilirsiniz.

#ekonsey #medikaldanışmanlık #medikal #danışmanlık
      eKonsey Medikal Danışmanlık Platformu üzerinde eKonsey Medikal Danışmanlık Platformu üzerinde doktorlarımızla yapacağınız görüşmelerle doğru sonuç ve erken teşhis mümkün!

#ekonsey #medikal #medikaldanışmanlık #danışmanlık
      Takip et

        • GÜNDEM
        • SAĞLIKLI YAŞAM
        • KADIN SAĞLIĞI
        • ERKEK SAĞLIĞI
        • İLETİŞİM

        © 2021 DoktorBlog - Aefdigital

        Doktorblog.com.tr hasta ve hasta yakınları için bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir. Bu sitede yer alan içerikler tamamen yazarın bilgilerini aktarmaktadır. Teşhis veya tedavi niteliğinde bilgi paylaşılamaz. Şikayetleriniz için doktorunuz ile görüşünüz.

        No Result
        View All Result

        © 2021 DoktorBlog - Aefdigital

        Doktorblog.com.tr hasta ve hasta yakınları için bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir. Bu sitede yer alan içerikler tamamen yazarın bilgilerini aktarmaktadır. Teşhis veya tedavi niteliğinde bilgi paylaşılamaz. Şikayetleriniz için doktorunuz ile görüşünüz.

        Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Çerez Politikası.