ADVERTISEMENT
Doktor Blog
  • GÜNDEM
  • SAĞLIKLI YAŞAM
  • KADIN SAĞLIĞI
  • ERKEK SAĞLIĞI
  • İLETİŞİM
No Result
View All Result
Doktor Blog - Doktorundan yazılar
No Result
View All Result

Böbrek Sağlığını Koruyan 8 Altın Kural

Böbrek Sağlığınızı 8 Kural ile Koruyun

İÇİNDEKİLER

  • Related Posts
  • Kaygı Nedir? – Kaygı Çeşitleri Neler?
  • Kanal Tedavisi (Endodonti) Hakkında Merak Edilenler
  • Varis nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?
  • COVID-19 ve ÇOCUKLAR
  • ÇOCUKLARDAKİ RİSKLERE DİKKAT!
  • TEDAVİDEN ÇOK KORUNMAK ÖNEMLİ
  • BÖBREK SAĞLIĞINI KORUYAN 8 ALTIN KURAL

Related Posts

Kaygı Nedir? – Kaygı Çeşitleri Neler?

Kanal Tedavisi (Endodonti) Hakkında Merak Edilenler

Varis nedir? Belirti ve tedavi yöntemleri nelerdir?

COVID-19 ve ÇOCUKLAR

Kronik böbrek hastalığı hızla yaygınlaşırken çocukların da risk altında olduğuna dikkat çekiliyor. Dünya Böbrek Komitesi, bu sinsi ve ilerleyici hastalığa karşı farkındalık yaratmak için 2006 yılından buyana her yıl Mart ayının ikinci haftasında kutlanan “Dünya Böbrek Günü’nde bu yıl çocukların böbrek sağlığını ele aldı.

Bu yılki slogan “Kronik Böbrek Hastalıkları ve Çocuklar-Önlemek için Erken Harekete Geçin” olarak belirlenirken Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı ve Acıbadem International Hastanesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır, hayati riske neden olan hastalığa karşı önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Son yıllarda çok önemli bir halk sağlığı sorunu haline gelen kronik böbrek hastalığı, aslında basit ve ucuz bazı idrar ve kan testleri ile erken saptandığında önlenebiliyor veya ilerlemesi geciktirilebiliyor. Ama erken tanısının konulamaması buna olanak vermiyor. Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı ve Acıbadem International Hastanesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Ülkem Çakır, hastalığın sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerlediğini belirterek, bunun da yüksek sakatlık, kötü yaşam kalitesi ve ölüm oranları ile hasta sağlığını, yüksek maliyetli diyaliz ve böbrek nakli tedavileri ile de sağlık bütçesini ciddi bir şekilde tehdit ettiğini vurguluyor. Kronik böbrek hastalığı için en yüksek risk gruplarının şeker hastalığı, hipertansiyon, kalp-damar hastalığı ve ailesinde böbrek hastalığı olanlar ile yaşlılar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ülkem Çakır, diğer risk faktörleri arasında obezite, sigara, böbrek taşı, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, sık ağrı kesici kullanımı ve bağ dokusu hastalıklarının geldiğine işaret ediyor.

ÇOCUKLARDAKİ RİSKLERE DİKKAT!

Tüm dünyada erişkinlerin yaklaşık yüzde10’u böbrek hastası. Ülkemizde de her 7 erişkinden biri kronik böbrek hastası. Milyonlarca kişi bu hastalığı çekerken böbrek hastası olan 10 kişiden sadece biri hastalığının farkında. Kronik böbrek hastalığının sıklıkla son dönem böbrek yetmezliği evresinde kendini gösterdiğini belirten Prof. Dr. Ülkem Çakır, günümüzde çocukların da ciddi risk altında olduğuna dikkat çekiyor. Bu sinsi ama önlenebilir hastalığa karşı farkındalığı artırmak amacı ile dünyada ve ülkemizde 2006 yılından bu yana her yıl Mart ayının ikinci haftasında kutlanan Dünya Böbrek Günü’nde bu yıl çocuk vurgusu yapılıyor. Dünya Böbrek Komitesi bu yılki sloganı “Kronik Böbrek Hastalıkları ve Çocuklar-Önlemek için Erken Harekete Geçin” olarak belirledi. Prof. Dr. Ülkem Çakır, kronik böbrek hastalıkları görülme sıklığının çocuklarda da artıyor olmasının, bu hastalığın ilerleyen yıllarda toplumda büyük bir iş gücü kaybı ve tedavi maliyetine yol açacağının göstergesi olduğunu belirterek “Özellikle çocuk ve genç popülasyonda kronik böbrek hastalığı tanısını erken koymak ve tedavi etmek ciddi önem taşımaktadır. Sosyal ve ekonomik yükü her geçen gün artan kronik böbrek hastalığının kontrolünü sağlamak için, toplumda yaşam biçimi değişikliklerine yol açacak ve böbrek hastalığının önlenmesi ve tedavisine dayalı hastalık yönetimi modelinin bir an önce hayata geçirilmesi gereklidir” diyor.

TEDAVİDEN ÇOK KORUNMAK ÖNEMLİ

Vücudumuz için hayati öneme sahip böbreklerimiz, karnımızın arka duvarında, bel bölgesinin iki yanında yer alıyor. Görünüm olarak kuru fasulyeyi andıran böbreklerin her biri ortalama 10 cm. boyunda ve 150 gram ağırlığa sahip. Böbrekler kanda bulunan zararlı maddeleri ve üreyi süzüyor, idrarla dışarı atılmasını sağlıyor. Bilinçsiz ilaç ve sık ağrı kesici kullanımından sigara ve aşırı alkole birçok yanlış alışkanlık böbreklere zarar verirken Prof. Dr. Ülkem Çakır, kronik böbrek hastalığının önlenebilir bir hastalık olduğunu belirterek, tedaviden çok hastalıktan korunmanın önem taşıdığını söylüyor.

BÖBREK SAĞLIĞINI KORUYAN 8 ALTIN KURAL

  1. Formda ve aktif olun
  2. Kan şekerinizi düzenli olarak kontrol ettirin.
  3. Kan basıncınızı kontrol ettirin.
  4. Sağlıklı beslenmenin ve ideal kilonuzu koruyun.
  5. Yeterli ve sağlıklı sıvı tüketin. Normal kiloda erişkin bir kadın günde 1,5-2 litre, erkekler ise 2-2,5 litre su tüketmeli. Suyun azı gibi aşırısı da böbreklere zarar veriyor.
  6. Sigara içmeyin.
  7. Sık ilaç tüketmeyin.
  8. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, şişmanlık ve ailede böbrek hastalığı öyküsü gibi, böbrek hastalığı gelişiminde etkili olan bu risk faktörlerinden birini veya birkaçını taşıyorsanız böbrek fonksiyonlarınızı düzenli olarak kontrol ettirin.
Kaynak: www.ulkemcakir.com

    Bu sitede yer alan içerikler tamamen içerik sahibine aittir. Teşhis veya tedavi niteliğinde değildir. Şikayetleriniz için doktorunuz ile görüşünüz.
    Tags: Böbrek SağlığıBöbrek Sağlığını Koruyan 8 Altın KuralBöbrek Sağlığınızı 8 Kural ile KoruyunŞeker hastalığı
    Next Post

    Saç Mezoterapisi Hakkında Merak Edilenler - Uzm. Dr. Tuğçe Özkapu

    • All
    • SAĞLIKLI YAŞAM
    • ÜROLOJİ

    Yeme Davranışı Bozuklukları – Yeme bozuklukları tedavisi

    Normal Doğum mu? Sezaryen mı olmalı? – Avantaj Ve Dezavantajları

    Panik Atak Nedir? – Panik Atak Belirtileri-Panik Atak Tedavisi Var Mı?

    İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili İle Çözüm

    Meme Kanserinde Erken Tanı – Mamografi

    Metabolic Balance İle Kilo Sorununa Kalıcı Çözüm

    Popular Posts

    Morarma (Siyanoz) Nedir? – Morarma Teşhisi ve Çesitleri

    Ocak 11, 2021

    Timus Bezi Nedir, Timus Bezi ne işe Yarar?

    Şubat 19, 2021

    Selülit nedir? Selülit nasıl geçer?

    Şubat 1, 2020

      doktorblogcomtr

      Doktorsunuz ve dijital işlerinizi profesyonel bir Doktorsunuz ve dijital işlerinizi profesyonel bir ajansa mı emanet etmek istiyorsunuz?

Web sitesi, SEO ve sosyal medya çalışmaları ile birlikte sağlıkta içerik üretimi alanlarında tecrübeli ve profesyonel bir ajans seçin!

Detaylı Bilgi İçin
🌍www.aefdigital.com
🌍www.doktorblog.com.tr
 📱 0507 628 76 53

#web #websitesi #seo #sosyalmedya #branding #marketing #content #digitalmarketing #doktor #saglik #doktor #sosyalmedyayönetimi #webdesign #doktorblogcomtr
      Büyük böbrek taşlarının tedavisinde sırt kısmından 1 cm delikten girilerek taşlar tamamen temizlenenilmektedir.

www.orcuncelik.com
Randevu Tel: 📱 90 554 720 63 25

#holmium #holmiumlazer #davinci #davincirobotikcerrahi #robotikcerrahi #davincicerrahisi #davincicerrahi #prostat #prostatkanseri #böbrek #mesanekanseri #üroloji #davincisurgery #izmir #laparoskopi #holep #holepcerrahisi #radikalnefrektomi #docdrorcuncelik #izmiruroloji #neobladder #sistektomi #izmirlaparoskopi #urolojidoktoru #uroonkoloji #sistektomi #mesanekanseri #uroonkoloji #yenimesane #docdrorcuncelik
      İzmir’de özel bir hastanede görevli Beyin ve İzmir’de özel bir hastanede görevli Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Özhan Merzuk Uçkun’a ulaşan Dilber Sinek, hiç düşünmeden eşiyle birlikte İzmir’e gitti. Kısa sürede operasyona alınan Sinek, ameliyattan çıktığında ağrıları da aniden kesildi. 16 yıldır ağrılarla yaşamaya alışan talihsiz kadın, “Başına gelmeyen bilemez. Hastalığımla ilgili Almanya’da çok doktor gezdim, çok şifa aradım ancak bulamadım. Türkiye’de, kendi ülkemde bu hastalığın şifasını bulabileceğimi öğrendiğimde hiç düşünmedim. Şimdi hiç ağrım kalmadı. Yeniden doğmuş gibiyim” diye konuştu. Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Özhan Merzuk Uçkun, ise şunları söyledi

Makalenin devamı için profil linkine tıklaınız.

www.drozhanmerzukuckun.com
Randevu Tel: 📱 +90 533 246 76 86

#boyun #boyunfıtığı #belfıtığı #belfıtığıtedavisi #beyintümörü #tümör #meningioma #konuşmamerkezi #motorkortex #izmirmedicana #trigeminalnevralji #delirtenhastalık #Medicana #İzmir #Aydın #Denizli #Gaziantep #Bitlis #Tatvan #Mersin #Isparta #sağlik #docdrozhanmerzukuckun #doktorblogcomtr
      #sağlık #health #sağlıklıyaşam #sağlıkçal #sağlık #health #sağlıklıyaşam #sağlıkçalışanları #doktorblogcomtr
      Varikosel erkeklerde infertilitenin (kısırlık) Varikosel erkeklerde infertilitenin (kısırlık) en önemli nedenlerinden biridir. Tedavisi mümkündür.

Randevu ve Bilgi için
📱05336500558

#sertleşmebozukluğu #iktidarsızlık #eswt #şokdalgatedavisi #varikosel #mikrocerrahi #mikroskobikvarikoselameliyatı #prostat #holep #plazmokinetikturprostatameliyatı #mesanekanseri #böbrekkanseri #prostatkanseri #testiskanseri #böbrektaşı #lazerletaşameliyatı #rırs #idrarkaçırma #tot #sünnet #cinselterapi #drtansuturgut #üroloji #ekolhastanesi #izmir #penilprotez #mutlulukçubuğu #şenayçitimilebirnefes #healthbyturguts
      Robotik Radikal Prostatektomi operasyonu yaptığımız hastamıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor ve güzel yorumları için teşekkür ediyorum…

Not: Paylaşımlar için hastanın izni ve onayı alınmıştır.

#robotikcerrahiizmir #prostatkanseri #radikalprostatektomi #sinirkoruyuccerrahi #sinirkoruyucuradikalprostatektomi #nervesparingroboticradicalprostatectomy #RAPA #robotikprostatadenomektomi #roboticassistedprostateadenomectomy #robotikcerrahi #BPH #iyihuyluprostatbüyümesi #iyihuyluprostatbüyümesinderobotikcerrahi #robotikparsiyelnefrektomi #roboticpartialnephrectomy #medicanaizmir #uroloji #docdrozgurcakmak #doktorblogcomtr #izmirroboticsurgeon @davincicerrahi @da_vinci_surgeons
      Böbrek üst polünde 9 cm tümörü olan hastamı Böbrek üst polünde 9 cm tümörü olan hastamızın böbreğini laparoskopik radikal nefrektomi operasyonu ile tamamen temizledik.

🌎www.orcuncelik.com
Randevu Tel: 📱 90 554 720 63 25

#holmium #holmiumlazer #davinci #davincirobotikcerrahi #robotikcerrahi #davincicerrahisi #davincicerrahi #prostat #prostatkanseri #böbrek #mesanekanseri #üroloji #davincisurgery #izmir #laparoskopi #holep #holepcerrahisi #radikalnefrektomi #docdrorcuncelik #izmiruroloji #neobladder #sistektomi #izmirlaparoskopi #urolojidoktoru #uroonkoloji #sistektomi #mesanekanseri #uroonkoloji #yenimesane #docdrorcuncelik
      Endometriozis (çikolata kisti) normalde rahim iç Endometriozis (çikolata kisti) normalde rahim içinde bulunan endometriyum hücrelerinin rahmin dışında yerleşmesi durumudur. Toplumda görülme sıklığı %5-10 civarındadır. Özellikle infertilite şikayeti olup çocuk için tedavi gören kadınlarda bu sıklık %50’ye kadar çıkmaktadır. Ağrılı adet görme, kasıklarda uzun süreli ağrı, kısırlık, cinsel ilişki esnasında ağrı olması, adet düzensizliği, idrar yapma ile ilgili problemler ve barsaklarla ilgili problemler (kabızlık, makattan kanama olması) belirtileri arasındadır. Endometriozisin kesin tanısı dokunun patolojik olarak incelenmesi ile konulur. Endometriozis tedavisinde cerrahi seçenekler ve hastanın durumuna/şikayetlerine yönelik uygun ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

⁣📲+905488684500⠀⠀

#ivf #drzehraonarsekerci #kolanbritiahivfcenter #tupbebek #tupbebektedavisi #kıbrıs #bebek #dogum #annelik #hamile #teamz #endometriozis #cikolatakisti #doktorblogcomtr
      ORTA KULAKTA SIVI BİRİKİMİ: Tüp yerleştirme ORTA KULAKTA SIVI BİRİKİMİ: Tüp yerleştirme sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar
Kulak zarına tüp takılmasıyla kulak zarında bir delik oluşturulmuş ve zarın bütünlüğü bozulmuş olur. Bu durumda dış kulak yoluna su kaçmasıyla birlikte orta kulağa da su geçişi kolaylaşır, bu da orta kulak iltihabı oluşturur. Bu tip durumlara meydan vermemek için kulak tıkaçlarıyla su kaçmasına engel olunmalı, havuza veya denize girilirken baş suya sokulmamalıdır veya su geçişine engel olabilecek hususi tıpa ve baş bantları kullanılmalıdır. Tüplerin iki ayda bir muayene ile düşüp düşmediğinin kontrol edilmesi gerekir. Tüplerin erken atılması veya zamanında atılsa dahi östaki fonksiyon bozukluğunun devam etmesi veya sıvı birikiminin tekrarlaması durumlarında yeniden tüp takılması gerekeceği için, ameliyat sonrası kontroller önem arz etmektedir.

FLUID ACCUMULATION IN THE MIDDLE EAR: Points to be considered after tube placement
By placing a tube to the eardrum, a hole is created in the eardrum and the integrity of the membrane is broken. In this case, with water escaping into the external auditory canal, it becomes possible to pass water to the middle ear, which causes otitis media. In order to prevent such situations, water leakage should be prevented with earplugs, and the head should not be put into the water while swimming in the pool or the sea. Or, special earplugs and headbands that can prevent water leakage can be used. The tubes should be checked every 2 months to see if they fall or not. These follow-ups are important because the tubes will need to be reinserted in cases where eustachian dysfunction continues or fluid accumulation recurs, even if the tubes dropped on time.

#kbb #profdrozcanozturk #kulak #ortakulak #ortakulaktasıvıbirikimi #sıvıbirikimi #kulakhastalıkları

Detaylı bilgi için;
www.drozcanozturk.com
Randevu Tel: 0533 592 60 59
      Takip et

        • GÜNDEM
        • SAĞLIKLI YAŞAM
        • KADIN SAĞLIĞI
        • ERKEK SAĞLIĞI
        • İLETİŞİM

        © 2021 DoktorBlog - Aefdigital

        Doktorblog.com.tr hasta ve hasta yakınları için bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir. Bu sitede yer alan içerikler tamamen yazarın bilgilerini aktarmaktadır. Teşhis veya tedavi niteliğinde bilgi paylaşılamaz. Şikayetleriniz için doktorunuz ile görüşünüz.

        No Result
        View All Result

        © 2021 DoktorBlog - Aefdigital

        Doktorblog.com.tr hasta ve hasta yakınları için bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir. Bu sitede yer alan içerikler tamamen yazarın bilgilerini aktarmaktadır. Teşhis veya tedavi niteliğinde bilgi paylaşılamaz. Şikayetleriniz için doktorunuz ile görüşünüz.

        Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Çerez Politikası.