ADVERTISEMENT
Doktor Blog
  • GÜNDEM
  • SAĞLIKLI YAŞAM
  • KADIN SAĞLIĞI
  • ERKEK SAĞLIĞI
  • İLETİŞİM
No Result
View All Result
Doktor Blog - Doktorundan yazılar
No Result
View All Result

Aralıklı Diyet Intermittent Fasting (IF)

Aralıklı diyet nasıl uygulanıyor?

İÇİNDEKİLER

  • Intermittent Fasting (IF) Diyeti
      • Related Posts
      • Satvik Beslenme Nedir? – Satvik Beslenme de Neler Tüketilir?
      • Teknoloji ve Hareketsizlik
      • Tüp Mide Ameliyatı Nedir? – Sleeve Gastrektomi
      • Tüp Mide Ameliyatı Nedir? – Kimlere Uygulanır Avantajları Nelerdir?
    • Peki nedir bu IF?
    • Aralıklı diyet nasıl uygulanıyor?
      • Serbest Zamanlarda her şeyi tüketebilir miyim?
    • Aralıklı diyet Çeşitleri Nelerdir?
      • Bana hangi yöntem uygun?
    • Aralıklı diyetin diğer diyet programlarından ayıran ne?
    • Kimler aralıklı diyet uygulayamaz?
        • Örnek aralıklı oruç diyet listesi:

Intermittent Fasting (IF) Diyeti

Son zamanlarda özellikle ünlü sporcular ve oyuncular tarafından kullanılmasıyla tüm dünyada popüler olan Intermittent Fasting’i İF, aralıklı oruç , aralıklı diyet, oruç diyeti gibi isimlerle duymuş olabilirsiniz.

Related Posts

Satvik Beslenme Nedir? – Satvik Beslenme de Neler Tüketilir?

Teknoloji ve Hareketsizlik

Tüp Mide Ameliyatı Nedir? – Sleeve Gastrektomi

Tüp Mide Ameliyatı Nedir? – Kimlere Uygulanır Avantajları Nelerdir?

Peki nedir bu IF?

Her ne kadar popülerliğini yeni kazanmış olsa da aslında tarihi çok eski dönemlere dayanıyor. En kısa tanımıyla bir besin zamanlaması olan aralıklı oruç pek çok farklı çeşitlerde uygulanan belli bir süre beslenip diğer zamanlarda beslenmeye ara verilen bir beslenme şekli. Çok farklı amaçlarla kullanılan bu diyet modelinin en yaygın bilinen ismi aralıklı oruç olsa da tabi ki dini bir amaçla uygulanmadığı için dini oruç sayılmıyor. Dini oruçlardan bir diğer farklı beslenilmeyen dönem sayılan sürede kalorisiz sıvı alımının serbest olması.

Aralıklı diyet için en önemli faktör zamanlamaya uymak. Bir çok farklı çeşidi olan aralıklı oruçta az kalori alarak metabolizma şaşırtılarak.

Aralıklı diyet nasıl uygulanıyor?

Aralıklı diyet için en önemli faktör zamanlamaya uymak. Bir çok farklı çeşidi olan aralıklı oruçta az kalori alarak metabolizma şaşırtılarak daha fazla ve hızlı yağ yakımına  imkan tanınıyor. Bu nedenle verilen süreler dışında kalorili hiç bir şey yenmemesi çok önemli. Bol su içmek, normal aktivitelere devam etmek de beslenme kadar önemli. Beslenmediğiniz sürede normal hayatınıza devam etmezseniz aralıklı orucun etkisini azaltmış olursunuz. Beslenmenin yasak olduğu zamanlarda sade ya da az sütlü kahve, çay, bitki çayları, sade maden suyu gibi kalorisiz içecekler serbest olarak tüketilebilir.

Serbest Zamanlarda her şeyi tüketebilir miyim?

Nasıl olsa aralıklı oruç diyeti uyguluyorum, uzun süre aç kalacağım diye beslenmenin serbest olduğu zamanlarda paketlenmiş , trans yağ içeren, şeker oranı yüksek gıdalar tüketirseniz kendinizi boşuna aç bırakmış olmaktan öteye geçemezsiniz. Açlık süreleri uzun olduğu içinde düşük karbonhidratlı bir diyet uygulamanız açlık krizlerinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.

Aralıklı diyet Çeşitleri Nelerdir?

Aralıklı diyet en yaygın kullanılan yöntem 16/8 yöntemi olarak bilinen 8 saat beslenme, 16 saat açlık olarak uygulanan yöntemdir. Bu yöntem uygulanırken genellikle kahvaltı atlanılır. 8 saatte ortalama 2-3 öğün yemek yenir. Beslenme süresi genellikle 8-16, 10-18,11-19 saatleri arası tercih edilir. 20/4 yönteminde ise 20 saat açlık 4 saat tokluk vardır. Yaygın olarak kullanınlan bir diğer yöntem 5:2 yöntemi haftada 2 gün aç kalınarak uygulanan bu yöntemde aç kalınan günler ardı ardına tercih edilmez. Ye – Dur – Ye yönteminde ise hastada 1 veya 2 gün 24 saat aç kalınabilir. Bu sürede su, çay, bitki çayı gibi kalorisiz içecekler tüketilebilir. Spontan yemek atlama yönteminde kişi uygun olduğunda öğün atlayarak diyetini uygulayabilir?

 

Aralıklı diyet için en önemli faktör zamanlamaya uymak. Bir çok farklı çeşidi olan aralıklı oruçta az kalori alarak metabolizma şaşırtılarak.

Bana hangi yöntem uygun?

Gözünüzü korkutmayın! Gözüktüğü kadar karışık değil kendinize uygun olan yöntemi belirledikten sonra kurallar belli. Karbonhidrat oranı düşük bir diyet uygulayacaksınız. Diyetinizde sağlıklı yağlar ve tohumlar tercih edeceksiniz. Kalorisiz içecekler tercih edeceksiniz. Zamanlamaya uyacaksınız. Özetle diğer diyet yöntemlerindeki gibi bu yöntemde de neyi ne kadar yediğiniz önemli ama asıl önemli olan zamanlama!

Aralıklı diyetin diğer diyet programlarından ayıran ne?

Aralıklı oruç diyet programı kilo verme, yağ yakımı, performans artışı, insülin direnci gibi pek çok konuda uygulanan ve fayda sağlanan bir yöntem. Açlık süreleri ile vücudumuz şaşırarak bağışıklık sistemimizde güçlenme olarak tepki verebiliyor. Şeker hastalığı ve insülin direncinde tedavi edici, kalp hastalıkları, kolesterol ve kansere karşı koruyucu olarak bile uygulanabiliyor. Gece yemekleri olmadığından uygu kalitesini artırıyor, stresi azaltıyor. Bilinen faydalarının büyük bir kısmı fareler üzerinde yapılan deneylerle kanıtlanmış, ancak hala insanlar üzerinde tam anlamıyla ispatlanmamış olduğu için özellikle risk taşıyan bir kronik hastalığınız varsa bir doktordan görüş almadan uygulamayınız.

Kimler aralıklı diyet uygulayamaz?

18 yaşının altındaki kişiler, yeme bozukluğu olan kişiler, hamileler ve emziren kadınlar ve uzun süre açlığa engel kronik rahatsızlığı olanlar bu diyet programını uygulayamaz.

Örnek aralıklı oruç diyet listesi:

Sabah ( 10.00 )
1 haşlanmış yumurta+ 1 bardak ayran+ sebze söğüş + 1 ince dilim tam buğday ekmeği

Ara ( 13 – 13.30 )
2 karabuğday patlağı üzerine 1 çay kaşığı fıstık ezmesi + 1 çay kaşığı pekmez

Ara 2 ( 15 – 15.30 )
1 porsiyon meyve+ 1 çay kaşığı chia tohumu+ 2 yemek kaşığı yoğurt ya da 1 çay bardağı kefir

Akşam ( 18.00 )
1 rendelenmiş sotelenmiş kabak+ 1 közlenmiş patlıcan+ 1 kırmızı biber+ 5yk yoğurt + taze nane + sarımsak

Tags: 16/4 yöntemi nediraralıklı beslenmearalıklı diyetaralıklı oruçBeslenmediyetif diyetiIntermittent fastingintermittent fasting aralıklı oruçintermittent fasting çay içilir miintermittent fasting diyet listesiintermittent fasting diyet programıintermittent fasting diyetiintermittent fasting diyeti nedirintermittent fasting diyeti nedir nasıl yapılırintermittent fasting ne demekintermittent fasting ne yenirintermittent fasting yapanlarkas yapmakilo vermeoruçsağlıklı kilo vermethe intermittent fasting programyağ yakma
Next Post

Glutatyon ile bağışıklık sistemini güçlendirebilirsiniz

  • All
  • SAĞLIKLI YAŞAM
  • ÜROLOJİ

Yeme Davranışı Bozuklukları – Yeme bozuklukları tedavisi

Normal Doğum mu? Sezaryen mı olmalı? – Avantaj Ve Dezavantajları

Panik Atak Nedir? – Panik Atak Belirtileri-Panik Atak Tedavisi Var Mı?

İdrar Kaçırma ve İdrar Yapamamaya Mesane Pili İle Çözüm

Meme Kanserinde Erken Tanı – Mamografi

Metabolic Balance İle Kilo Sorununa Kalıcı Çözüm

Popular Posts

Morarma (Siyanoz) Nedir? – Morarma Teşhisi ve Çesitleri

Ocak 11, 2021

Timus Bezi Nedir, Timus Bezi ne işe Yarar?

Şubat 19, 2021

Selülit nedir? Selülit nasıl geçer?

Şubat 1, 2020

    doktorblogcomtr

    Doktorsunuz ve dijital işlerinizi profesyonel bir Doktorsunuz ve dijital işlerinizi profesyonel bir ajansa mı emanet etmek istiyorsunuz?

Web sitesi, SEO ve sosyal medya çalışmaları ile birlikte sağlıkta içerik üretimi alanlarında tecrübeli ve profesyonel bir ajans seçin!

Detaylı Bilgi İçin
🌍www.aefdigital.com
🌍www.doktorblog.com.tr
 📱 0507 628 76 53

#web #websitesi #seo #sosyalmedya #branding #marketing #content #digitalmarketing #doktor #saglik #doktor #sosyalmedyayönetimi #webdesign #doktorblogcomtr
    Büyük böbrek taşlarının tedavisinde sırt kısmından 1 cm delikten girilerek taşlar tamamen temizlenenilmektedir.

www.orcuncelik.com
Randevu Tel: 📱 90 554 720 63 25

#holmium #holmiumlazer #davinci #davincirobotikcerrahi #robotikcerrahi #davincicerrahisi #davincicerrahi #prostat #prostatkanseri #böbrek #mesanekanseri #üroloji #davincisurgery #izmir #laparoskopi #holep #holepcerrahisi #radikalnefrektomi #docdrorcuncelik #izmiruroloji #neobladder #sistektomi #izmirlaparoskopi #urolojidoktoru #uroonkoloji #sistektomi #mesanekanseri #uroonkoloji #yenimesane #docdrorcuncelik
    İzmir’de özel bir hastanede görevli Beyin ve İzmir’de özel bir hastanede görevli Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Özhan Merzuk Uçkun’a ulaşan Dilber Sinek, hiç düşünmeden eşiyle birlikte İzmir’e gitti. Kısa sürede operasyona alınan Sinek, ameliyattan çıktığında ağrıları da aniden kesildi. 16 yıldır ağrılarla yaşamaya alışan talihsiz kadın, “Başına gelmeyen bilemez. Hastalığımla ilgili Almanya’da çok doktor gezdim, çok şifa aradım ancak bulamadım. Türkiye’de, kendi ülkemde bu hastalığın şifasını bulabileceğimi öğrendiğimde hiç düşünmedim. Şimdi hiç ağrım kalmadı. Yeniden doğmuş gibiyim” diye konuştu. Operasyonu gerçekleştiren Doç. Dr. Özhan Merzuk Uçkun, ise şunları söyledi

Makalenin devamı için profil linkine tıklaınız.

www.drozhanmerzukuckun.com
Randevu Tel: 📱 +90 533 246 76 86

#boyun #boyunfıtığı #belfıtığı #belfıtığıtedavisi #beyintümörü #tümör #meningioma #konuşmamerkezi #motorkortex #izmirmedicana #trigeminalnevralji #delirtenhastalık #Medicana #İzmir #Aydın #Denizli #Gaziantep #Bitlis #Tatvan #Mersin #Isparta #sağlik #docdrozhanmerzukuckun #doktorblogcomtr
    #sağlık #health #sağlıklıyaşam #sağlıkçal #sağlık #health #sağlıklıyaşam #sağlıkçalışanları #doktorblogcomtr
    Varikosel erkeklerde infertilitenin (kısırlık) Varikosel erkeklerde infertilitenin (kısırlık) en önemli nedenlerinden biridir. Tedavisi mümkündür.

Randevu ve Bilgi için
📱05336500558

#sertleşmebozukluğu #iktidarsızlık #eswt #şokdalgatedavisi #varikosel #mikrocerrahi #mikroskobikvarikoselameliyatı #prostat #holep #plazmokinetikturprostatameliyatı #mesanekanseri #böbrekkanseri #prostatkanseri #testiskanseri #böbrektaşı #lazerletaşameliyatı #rırs #idrarkaçırma #tot #sünnet #cinselterapi #drtansuturgut #üroloji #ekolhastanesi #izmir #penilprotez #mutlulukçubuğu #şenayçitimilebirnefes #healthbyturguts
    Robotik Radikal Prostatektomi operasyonu yaptığımız hastamıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor ve güzel yorumları için teşekkür ediyorum…

Not: Paylaşımlar için hastanın izni ve onayı alınmıştır.

#robotikcerrahiizmir #prostatkanseri #radikalprostatektomi #sinirkoruyuccerrahi #sinirkoruyucuradikalprostatektomi #nervesparingroboticradicalprostatectomy #RAPA #robotikprostatadenomektomi #roboticassistedprostateadenomectomy #robotikcerrahi #BPH #iyihuyluprostatbüyümesi #iyihuyluprostatbüyümesinderobotikcerrahi #robotikparsiyelnefrektomi #roboticpartialnephrectomy #medicanaizmir #uroloji #docdrozgurcakmak #doktorblogcomtr #izmirroboticsurgeon @davincicerrahi @da_vinci_surgeons
    Böbrek üst polünde 9 cm tümörü olan hastamı Böbrek üst polünde 9 cm tümörü olan hastamızın böbreğini laparoskopik radikal nefrektomi operasyonu ile tamamen temizledik.

🌎www.orcuncelik.com
Randevu Tel: 📱 90 554 720 63 25

#holmium #holmiumlazer #davinci #davincirobotikcerrahi #robotikcerrahi #davincicerrahisi #davincicerrahi #prostat #prostatkanseri #böbrek #mesanekanseri #üroloji #davincisurgery #izmir #laparoskopi #holep #holepcerrahisi #radikalnefrektomi #docdrorcuncelik #izmiruroloji #neobladder #sistektomi #izmirlaparoskopi #urolojidoktoru #uroonkoloji #sistektomi #mesanekanseri #uroonkoloji #yenimesane #docdrorcuncelik
    Endometriozis (çikolata kisti) normalde rahim iç Endometriozis (çikolata kisti) normalde rahim içinde bulunan endometriyum hücrelerinin rahmin dışında yerleşmesi durumudur. Toplumda görülme sıklığı %5-10 civarındadır. Özellikle infertilite şikayeti olup çocuk için tedavi gören kadınlarda bu sıklık %50’ye kadar çıkmaktadır. Ağrılı adet görme, kasıklarda uzun süreli ağrı, kısırlık, cinsel ilişki esnasında ağrı olması, adet düzensizliği, idrar yapma ile ilgili problemler ve barsaklarla ilgili problemler (kabızlık, makattan kanama olması) belirtileri arasındadır. Endometriozisin kesin tanısı dokunun patolojik olarak incelenmesi ile konulur. Endometriozis tedavisinde cerrahi seçenekler ve hastanın durumuna/şikayetlerine yönelik uygun ilaç tedavisi uygulanmaktadır.

⁣📲+905488684500⠀⠀

#ivf #drzehraonarsekerci #kolanbritiahivfcenter #tupbebek #tupbebektedavisi #kıbrıs #bebek #dogum #annelik #hamile #teamz #endometriozis #cikolatakisti #doktorblogcomtr
    ORTA KULAKTA SIVI BİRİKİMİ: Tüp yerleştirme ORTA KULAKTA SIVI BİRİKİMİ: Tüp yerleştirme sonrası dikkat edilmesi gereken hususlar
Kulak zarına tüp takılmasıyla kulak zarında bir delik oluşturulmuş ve zarın bütünlüğü bozulmuş olur. Bu durumda dış kulak yoluna su kaçmasıyla birlikte orta kulağa da su geçişi kolaylaşır, bu da orta kulak iltihabı oluşturur. Bu tip durumlara meydan vermemek için kulak tıkaçlarıyla su kaçmasına engel olunmalı, havuza veya denize girilirken baş suya sokulmamalıdır veya su geçişine engel olabilecek hususi tıpa ve baş bantları kullanılmalıdır. Tüplerin iki ayda bir muayene ile düşüp düşmediğinin kontrol edilmesi gerekir. Tüplerin erken atılması veya zamanında atılsa dahi östaki fonksiyon bozukluğunun devam etmesi veya sıvı birikiminin tekrarlaması durumlarında yeniden tüp takılması gerekeceği için, ameliyat sonrası kontroller önem arz etmektedir.

FLUID ACCUMULATION IN THE MIDDLE EAR: Points to be considered after tube placement
By placing a tube to the eardrum, a hole is created in the eardrum and the integrity of the membrane is broken. In this case, with water escaping into the external auditory canal, it becomes possible to pass water to the middle ear, which causes otitis media. In order to prevent such situations, water leakage should be prevented with earplugs, and the head should not be put into the water while swimming in the pool or the sea. Or, special earplugs and headbands that can prevent water leakage can be used. The tubes should be checked every 2 months to see if they fall or not. These follow-ups are important because the tubes will need to be reinserted in cases where eustachian dysfunction continues or fluid accumulation recurs, even if the tubes dropped on time.

#kbb #profdrozcanozturk #kulak #ortakulak #ortakulaktasıvıbirikimi #sıvıbirikimi #kulakhastalıkları

Detaylı bilgi için;
www.drozcanozturk.com
Randevu Tel: 0533 592 60 59
    Takip et

      • GÜNDEM
      • SAĞLIKLI YAŞAM
      • KADIN SAĞLIĞI
      • ERKEK SAĞLIĞI
      • İLETİŞİM

      © 2021 DoktorBlog - Aefdigital

      Doktorblog.com.tr hasta ve hasta yakınları için bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir. Bu sitede yer alan içerikler tamamen yazarın bilgilerini aktarmaktadır. Teşhis veya tedavi niteliğinde bilgi paylaşılamaz. Şikayetleriniz için doktorunuz ile görüşünüz.

      No Result
      View All Result

      © 2021 DoktorBlog - Aefdigital

      Doktorblog.com.tr hasta ve hasta yakınları için bir başvuru hizmeti değildir ve herhangi bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısını tavsiye etmemektedir veya desteklememektedir. Bu sitede yer alan içerikler tamamen yazarın bilgilerini aktarmaktadır. Teşhis veya tedavi niteliğinde bilgi paylaşılamaz. Şikayetleriniz için doktorunuz ile görüşünüz.

      Sitemizi en iyi şekilde kullanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Sitemize giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılmaktasınız. Çerez Politikası.