İÇİNDEKİLER
Alzheimer Nedir?
Demans hastalığı halk arasındaki adıyla bunama, zihinsel becerilerin hastalık nedeniyle zayıflaması sonucunda ortaya çıkar. Alzheimer da demans sendromları arasında en sık karşılaşılanıdır.
Hafızada yavaşlama, belli yeteneklerin kaybedilmesi, öğrenmede zorluk gibi belirtilerle kendini gösteren Alzheimer hastalığı, ailede benzer hastalık olmadan da ortaya çıkabilir. Ancak ‘ailesel Alzheimer hastalığı’ olarak tanımlanan başka bir çeşit hastalık şeklinde ise baskın genlerle taşınan genetik bir geçiş vardır.
Genetik olarak yatkın bireylerde bazı durumlarda daha sık ortaya çıkabilir. Bu durumlar :
- Kontrolsüz hipertansiyon, kolesterol ve şeker hastalığı
- Hayatın bir döneminde geçirilen ağır depresyon
- Tek yönlü zihinsel faaliyetler
- Hareketsiz bir yaşam tarzı
- Kötü beslenme
- Stres

Alzheimer Tanısı
Tanıda en çok faydalanılan, hasta ve yakınlarından alınan hastalığın seyrinin bilgisidir. Hangi şikayetlerin önce başladığı ve nasıl seyrettiği ayrıntılı olarak sorgulanır. Muayeneye giderken hasta ile en çok vakit geçiren kişinin hasta ile birlikte olması bu açıdan çok önemlidir.
Yavaş ve sinsi ilerleyen isimleri karıştırma, hafızada eskiden yaşanmayan boşluklar fark edilebilir. Olayları anlatırken birden duraksama, ana fikre gelememe, ne anlattığını unutma , insan ve şehir isimleri, bıçak, televizyon gibi nesne isimlerini unutmalar başlayabilir. Hastalar bir sorunla karşılaşınca hemen paniklerler. Dikkat ve konsantrasyonları dağınıktır. Araba kullanmakta zorlanabilirler. Huy değişikliği ortaya çıkabilir. Aşırı sinirlilik, rahat olup uygunsuz konuşmalar, şüphecilik veya içe dönme olabilir. Depresyon , psikoz ve hallüsinasyonlar ortaya çıkabilir. Kendini ifade etmekte zorlanabilirler. Sorunları çözemezler ve sıklıkla kafa karışıklığı yaşarlar. Çevresine ilgisi azalır. Konuşma içeriği daha yavandır. Yeme alışkanlıkları değişebilir. Gündüzü uyuyarak , geceyi ise uyanık ve huzursuz geçirebilirler.
Alzheimer Tedavisi
Hastanın zihinsel ve motor nöronojik muayenesi bir nöroloji uzmanı tarafından yapılır. Hastaların çoğuna ayrıntılı nöropsikolojik testler uygulanır. Kan tetkikleri istenir ve beyin MR görüntülemesi yapılır.
Alzheimer hastalığına tanı koyduracak bir kan testi yoktur. MR ve bazı diğer radyolojik testler tanıyı destekler ve diğer beyin hastalıklarının taramasının da yapılmasını sağlar.
Alzheimer kadınlarda daha yaygın olarak gözlenen bir hastalıktır. Hareketli olmak, günde 10000 adım atmak, akdeniz tipi beslenmek, sosyal ortamlara girip yeni arkadaşlar edinmek, mesleğinizin dışında yeni bir öğrenme alanı edinmek, stresten uzak durmak Alzheimer olma riskini azaltabilir.
Birinci derecede akrabalarında bu hastalığı olanlarda risk 3 ile 4 kat artar.
Ortaya çıkan uyku problemleri, davranış sorunları ve ileri evrede çıkan hareket yavaşlıkları uygun tedavilerle kontrol edilir. Bu dönemlerde aile desteği de en az ilaç kadar önemlidir. Kişi tedavi sürecinde mümkün olduğu kadar sosyal ortamın içinde tutulmalıdır.