Ağrılı mesane sendromu nedir?
Mesane idrarın toplandığı torba, sistit, idrar torbasının yani mesanenin iltihaplanması, ağrılı mesane sendromu da nedeni net olarak bilinmeyen bir sebepten ötürü bu durumun kronikleşmesidir.
Ağrılı mesane sendromlu hastalarda enfeksiyon ve diğer patolojiler gözükmez. Sistit enfeksiyona bağlı olmadan gelişmiş ve yerleşmiştir. Ancak hasta enfeksiyona ve diğer patolojilere bağlı oluşmuş sistitlerin neden olduğu belirtilerin hemen hepsini gösterir.
Ağrılı Mesane sendromu belirtileri nelerdir?
Kasıklarda şiddetli ve geçmeyen şiddetli ağrı, gündüz ya da gece işeme sıklığı, cinsel ilişki sırasında oluşan ağrı, cinsel ilişkiden sonra başlayan ağrı, acil idrara çıkma isteği gibi belirtiler gösterir. Hasta idrarını yaptığında genellikle şikayetlerle azalma gözükür. Hastalığın en belirgin özelliği uzun sürmesi ve hastaları hayattan soğutacak kadar strese sokmasıdır. Belirtilerin en az 6 aydır sürekli olması durumunda ağrılı mesane sendromu tanısı daha muhtemeldir.
Ağrılı Mesane sendromu nedenleri nelerdir?
Ağrılı mesane sendromunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörler, oto-imminüte, bakteriyel sistit, uzun süre idrarını tutmaya bağlı idrar torbasının gerilip aşınması, alerjik reaksiyonlar, sık tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları , mesaneyi kontrol eden sinirlerin zarar görmesi, beslenme hataları gibi nedenler ağrılı mesane sendromuna sebep olabilir.
Kadınlarda aşırı aktif mesane sendromu daha sık gözükür. Gençlerde de gözükmesine karşın daha çok 30-40 yaşlarından sonra mesanenin yıpranması sonucunda ortaya çıkar.
Hastalığın tanısı nasıl konulur?
Şikayetlerin nedeninin ağrılı mesane sendromu olup olmadığını anlamak için yapılan bazı testlerde olası diğer hastalıklar bertaraf edilmelidir.
Ağrılı mesane sendromunun tanısında kullanılan bazı yöntemler, diğer hastalıklardan ayırmak için idrar ve kan testi, sistoskopi, fizik muayene, işeme günlüğü, idrar sitolojisi, potasyum duyarlılık testi, biyopsi’dir.
Bu yöntemlerin hepsi her hastada kullanılmaz. Hastalık öyküsü ve hastanın genel sağlık durumu, yaşı gibi faktörlerde göz önüne alınarak doktorunun karar vereceği testler de sadece biri ya da bir kaçı yapılarak da tanı konulabilir.
Ağrılı Mesane Sendromu nasıl tedavi edilir?
Hastalığın tedavisine başlamadan önce tanısından emin olunması gerekiyor. Hastalığın tedavisinde genellikle ağrı kesici olarak uygulanan ilaçlardan fayda sağlanmaz. Tedavi yöntemleri tek başına ya da birlikte uygulanmak zorunda kalınabilir. Bazı hastalarda tedavi tek bir yöntemle olumlu sonuç verirken bazı hastalarda birden fazla yöntem denenmesi gerekebilir. Tedavi de asıl amaç hastanın günlük yaşantısına bir an önce dönebilmesi ve üzerindeki stresin azaltılmasıdır.
Kas gevşetici, ağrı kesici, non- steroid anti- inflamatuar ilaçlar , antidepresanlar vb ilaçlardan faydalanılabilir. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda hasta fizik tedavi , alternatif tıp , elektriksel sinir uyarımı, cerrahi , mesanenin genişletilmesi , mesanenin eğitimi , biofeedback, botox , strest yönetimi eğitimi gibi konularla desteklenebilir. Hastanın ihtiyaçlarına göre bu yöntemlerden biri ya da birden fazlası aynı anda kullanılabilir.
Ağrılı mesane sendromu üroloji alanının en zorlandığı alanlardan biridir. Tedavide hasta doktor iş birliği ve sabır son derece önemlidir.